Menu 

Ova nedoumica je gotovo stara kao i pitanje da li je starije kokoš ili jaje, a i po pitanju toga se mišljenja stručnjaka prilično razlikuju. Tokom trudnoće kofein bi trebalo ograničiti, ali većina trudnica ne zna koliko tačno sme da konzumira tokom dana. Nadamo se da ćemo vam rešiti bar neke nedoumice danas.

Iako se decenijama vode razna istraživanja na ovu temu, mi još uvek ne znamo tačan odgovor na pitanje. Ipak neke zdravstvene organizacije su došle do zaključka da trudnice ne bi trebalo da unose više od 200 miligrama kofeina dnevno što je više od 2 dl kafe, a to zaista nije malo.

Uticaj kofeina u trudnoći

Kada pijete kafu ili pića koja sadrže kofein u trudnoći, isti taj kofein prelazi preko posteljice i putem plodove vode dolazi u bebin krvotok. Pošto se telo bebe u stomaku još uvek razvija potrebno mu je mnogo više vremena da procesuira taj kofein. Kao rezultat te vaše šoljice kafe dobijete da je beba puno duže izložena uticaju kofeina nego vi.

4321378685_9d93596845_z

Razna istraživanja i dalje pokušavaju identifikovati tačan uticaj uzimanja kofeina tokom trudnoće na bebu i samu trudnoću. Naučnici kažu da umereno uzimanje kofeina, što je manje od 200 mg dnevno se ne smatra glavnim uzrokom spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja. S druge strane, jedna velika studija je otkrila da majke koje tokom trudnoće uzimaju 300 mg kofeina i više tokom dana su pod većim rizikom da rode bebe koje su male za svoj gestacijski uzrast. Jedno je sigurno, ako ne uzimate previše kofeina osećaćate se bolje jer je kofein stimulant koji podiže krvni pritisak i ubrzava rad srca. Pored toga može vam stvoriti nervozu i uzrokovati insomniju, ali i dovesti do žgaravice jer urokuje povećanu produkciju stomačne kiseline.

Uticaj kofeina je primetniji kako trudnoća odmiče i to zato što se u kasnijoj trudnoći sporije rastvara kofein pa u krvotoku završavaju veće količine nego obično. Tokom drugog tromesečja potrebno je gotovo duplo više vremena da bi kofein izašao iz organizma nego inače, a tokom trećeg tromesečja taj period je tri puta duži. Sve ovo znači da kofein dolazi do posteljice i dospeva do bebe koja ga ne može efikasno procesuirati. Sve ovo važi i za novorođenčad zato bi unos kofeina trebalo ograničiti i tokom perioda dojenja.

Na posletku, postoji još jedan, jako dobar razlog da smanjite unos kafe i čaja tokom trudnoće bez obzira da li sadrže kofein ili ne. Ova pića obično sadrže komponente koja otežavaju organizmu da apsorbuje gvožđe. To je veoma važno znati jer većina trudnica i bez toga pati od manjka gvožđa u krvi, a ukoliko pored toga pijete kafe i čajeve apsorpcija gvožđa iz namirnica i suplemenata neće biti jednako efikasna.

Hrana i piće koji sadrže kofein

Kofein se može naći u energetskim i gaziranim pićima, čajevima, kafi, čokoladi, a samim tim i raznim desertima. Količina kofeina zavisi od sirovine koja se u proizvodu nalazi, vrste kafe, čaja, kakaa kao i načina na koji je namirnica prerađena. Kofein se nalazi i u nekim biljnim proizvodima te lekovima posebno onima za glavobolju, prehladu i alergije.

6968806135_55eb14567a_z

Kako da se odreknete kofeina tokom trudnoće

Postoji velika mogućnost da će vam tokom trudnoće ukus kafe jednostavno neće prijati i da će vam izazivati mučninu, jer je dobro poznato kako ukusni pupoljci tokom trudnoće ne funkcionišu na isti način. S druge strane, ako vam ukus kafe još uvek paše prebacite se na onu koja ne sadrži kofein za početak, ali i u tom slučaju smanjite količinu popijene kafe tokom dana.

Ženama koje su veliki ljubitelji kafe odvikavanje obično pada prilično teško i može izazvati glavobolje, nervozu i letargiju. Da biste se lakše odvikli za početak mešajte običnu sa kafom bez kofeina, a postepeno povećavajte količinu bezkofeinske kafe te smanjujte količinu obične sve dok ne dođe do potpune zamene. Imajte na umu i da neki proizvodi za negu tela takođe mogu sadržavati kofein poput mleka i krema za telo koje u sebi sadrže kakao puter pa bi trebalo da ih izbacite iz upotrebe za vreme trudnoće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar