Menu 

Možete misliti da je odgovor ništa, ali trudnice znaju bolje. Nije potrebno izdvojiti više novca samo kada dođe dete i sama trudnoća zahteva izdatke.

Devet meseci, 40 nedelja, 280 dana. To je period u kom želite da obezbedite što bolje uslove za razvoj vaše bebe i vaše zdravlje. Međutim i tako nešto ima cenu. Ne govorimo samo o pregledima, koji su većinom besplatni za osigurane trudnice, već i o hrani, vitaminima, suplementima, lekovima, od kojih većina ne dolazi sa receptom doktora. Saznajte koliko to košta trudnoća.

Privatno i državno

Većina trudnica, naravno, želi da obavlja gotovo sve preglede u državnim ustanovama, jer je za njih, većinom, sve besplatno. Druge se odlučuju za privatne ustanove, jer smatraju da nude mnogo bolju uslugu, a to, naravno, i mnogo košta.

trudnica stomak i ruka

Državni zdravstveni sistem u regionu nije “pod konac”, pa se trudnice susreću sa pojedinim neprijatnostima, pa neke, koje imaju novčanih mogućnosti, biraju privatnike ili kombinuju – recimo, pojedine preglede za koje se mnogo čeka obave kod privatnika.

U državnim ustanovama svi pregledi i nalazi se obavljaju besplatno (sa overenom knjižicom), a trudnice gotovo uvek imaju prednost. Naravno, nije sve organizovano idealno kao u privatnim ustanovama, koje imaju i manje pacijenata i mogu svakome da posvete punu pažnju. Odgovoriće vam na svako pitanje i možete očekivati maksimalnu ljubaznost, što nije uvek slučaj u državnim ustanovama.

Pregledi su, za mnoge majke, dosta skupi, posebno labaratorijski nalazi (recimo TORCH i slični).

zabrinuta trudnica racuniŠto se tiče samog porođaja on se, ako ćete ga obaviti u privatnoj klinici, većinom plaća papreno. A, ako dođe do nekih komplikacija, ipak vas većinom šalju u državnu bolnicu.

Škola roditeljstva je, takođe, besplatna za sve roditelje, a tu možete dobiti mnoštvo korisnih informacija o samoj trudnoći, ali i porođaju i brizi o bebi.

Ishrana, lekovi, vitamini

Bilo da ste odabrali privatnog ili državnog lekara ili ćete kombinovati čekaju vas i dodatni troškovi. Naravno, mnogo toga možete učiniti na smanjenju ovih troškova, ali gledajte na trudnoću kao da imate jednog malog člana porodice, koji troši bar 1/3 više hrane od prosečnog (od onog koliko ste vi pre trudnoće jeli). Naravno, trudnice ne jedu duplo ni za dvoje, ali jedu malo više, bar za 1/3.

Većina majki revidira svoje stavove o ishrani, žele da pređu na zdraviju hranu, što je svakako pohvalno i vrlo važno za samu bebu. Međutim, ukoliko nemate svoje domaćinstvo, svoju bašticu sa povrćem i malo više slobodnog vremena, imaćete i više troškova.

Trudnice obično ne kupuju niti konzumiraju brzu hranu i takozvanu “hranu s nogu”, koja može biti ponekad jeftinije rešenje, ali gledajući u nutrijentima koje dobijate niste baš na dobitku. Uz to, ta hrana može stvoriti niz problema sa probavom, pa ćete morati kupovati lekove ili koristiti neke druge prirodne preparate da biste olakšali simtome, koji prate trudnoću, a koji mogu biti izraženiji upravo zbog nezdrave ishrane.

trudnica salata i paprikePotrebno vam je više ribe, svežeg i kuvanog povrća, čorbica, mlečnih proizvoda i druge zdrave hrane koja je “izašla” iz vaše kuhinje.

Ali, osim ako se u potpunosti posvetitite planiraju idealno izbalansirane ishrane i pripremanju prirodnih suplemenata, moraćete kupovati vitamine i ostale dodatke ishrani.

Kupovaćete folnu kisleinu, vitamine i omega 3 masne kiseline, moguće i dodatne tablete magnezijuma i gvožđa. Sve to kupujete obično bez recepta i po regularnoj ceni. Postoji mogućnost i da vam doktor propiše gel ili vaginalete za trudnice, ako imate infekciju (čestu kod mnogih trudnica), koje su, takođe, poskupe.

U slučaju drugih bolesti u prodaji postoji mali izbor lekova sigurnih za trudnice, od kojih većina ne ide uz recept, a i ponekad su skuplji od standarnih lekova.

Neke trudnice moraju obavezno da nose i trudnički pojas, a druge da strogo miruju tokom cele trudnoće, pa su obavezne da odu na porodiljksko ranije.

Da li ste vi imali nekih većih izdataka u trudnoći?

Pročitajte i tekst – Sve što vam treba za novorođenče.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar