Menu 

Jeste li ikad čuli za posebne Lamaze kurseve za trudnice na kojima se žene pripremaju za porođaj, uče kako pravilno da dišu kao i sve ostale metode koje bi im mogle pomoći? Donosimo vam sve što treba da zante o Lamaze tehnici porađanja.

Lamaze tehniku je osmislio ginekolog iz Francuske Ferdinand Lamaze, a celom svetu je postala poznata tokom davnih 50-ih godina i danas je to najčešća metoda koja se izučava na kursevima za trudnice, širom planete zemlje. U samom početku ova metoda se bavila isključivo tehnikama disanja koje pomažu trudnici da lakše podnese kontrakcije tokom porođaja, ali otada je kurs napredova i razvijao se pa tu postoji još mnoštvo sitnica koje trudnice mogu naučiti.

Jedan od glavnih ciljeva Lamaze kurseva diljem sveta jeste da kod žena povećaju samopouzdanje i da one zaista veruju kako se mogu poroditi bez većih problema. Da bi došle do toga, žene na kursevima uče kako da dišu, kako da lakše podnesu bolove i kako da se nameste u ugodniji položaj. Svo to znanje ženama na neki način pruža sigurnost i osećaj kontrole nad porođajem.

Glavna filozofija Lamaze metode jeste da je porođaj sasvim prirodna i normalna stvar te da žena ima pravo da se porodi bez ikakvih medicinskih intervencija i lekova ako ona tako želi. Ipak, na Lamaze kursevima žene uče i koje intervencije su ponekad neophodne te na koje lekove imaju pravo.

Šta očekivati od Lamaze kursa

škola

Kurs obično traje 12 časova, a trudnice bi trebalo da krenu na kurs u sedmom mesecu trudnoće, ranije nema potrebe. Kurs je osmišljen za parove, jer se smatra da i očevi treba da učestvuju u svemu.

Na časovima se uči o:

  • Samom porođaju kao i periodu oporavka.
  • Kako biti aktivna i učestvovati u samom porođaj.
  • Uče se tehnike disanja koje olakšavaju kontrakcije.
  • Uče se ostale tehnike opuštanja poput masaža, šetanja, promene položaja, hidroterapije koje mogu pomoći u ublažavanju bolova.
  • Vaš partner će dobiti savete kako da bude od pomoći ako želi da prisustvuje porođaju.
  • Naučićete kako komunicirati sa medicinskim osobljem.
  • Saznaćete sve o epiduralu i ostalim lekovima koje možete koristiti tokom poroda ako ne želite prirodan porođaj.
  • Naučićete sve o prvom kontaktu sa bebom kao i o dojenju.

Ukoliko u vašem gradu postoji Lamaze kurs za trudnice obavezno se prijavite jer će vam biti od velike koristi, a sigurni smo da će vam i kontakt s aostalim trudnicama dobro doći.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar