Menu 

Kad je u pitanju sam porođaj, trudovi i napinjanje uglavnom se priča o bolovima koje za to vreme oseća majka. A, šta je sa bebom, da li ona oseća bolove i neugodnosti prilikom dolaska na svet? LifePressMagazin vam donosi odgovor.

Sve mi koje smo prošle kroz ovo iskustvo znamo da porđaj nije lagan i bezbolan, ali jeste li se ikad zapitale šta beba oseća u trenutku dok je istiskaju kroz taj mali otvor i da li su one koje su rođene na carski rez imale bolje iskustvo?

Istraživanje koje je sprovedeno pre tri godine na Univerzitetu u Londonu je otkrilo da bebe počnu osećati bol između 35 i 37. nedelje trudnoće, još u majčinom stomaku. Snimanjem moždanih aktivnost tokom rutinskih pregleda i testova ova istraživanja su dala naslutiti da beba u tim trenucima zaista oseća bol.

novorođenče2

Ako vas je ova tema zainteresovala onda će vam sigurno biti i veoma frustrirajuća činjenica da naučnici još uvek nemaju konkretan odgovor na pitanje da li je bebama iskustvo poroda bolno. Uprkos tome postoje određena saznanja koja kažu da neugodnost postoji, ali da to ne mora biti bol već samo osećaj pritiska tokom istiskanja i prolaska kroz porođajni kanal.

Pre nego se zabrinete i počnete razmišljati o carskom rezu, treba da znate da su bebe stvorene baš tako da bez problema prođu kroz porođajni kanal i dođu na svet. Na glavi novorođenčeta postoje meki delovi, fontanele, to su mesta gde lobanja još uvek nije okoštala. Upravo te fontanele bebinu glavicu čine fleksibilnom i olašavaju prolazak kroz porođajni kanal. Upravo iz tog razloga u većini slučajeva, bebina glavica odmah nakon porođaja ima čudan oblik koji se ispravi u prvih par dana života.

Kad je u pitanju disanje unutar i izvan materice pluća fetusa su napunjena tekućinom i ono kiseonik dobija putem posteljice. Od trenutka kad pupčana vrpca postane zarobljena, prerezan je i dotok kiseonika, ali to nikako ne znači da se beba bori za vazduh. Lekari kažu da je veća verovatnoća da će se bebina pluća u potpunosti razvitii tokom prirodnog, nego tokom poroda carskim rezom. Prolazak kroz sami porođajni kanal pomaže da tekućina iz pluća nestane i da beba prodiše čim se rodi. Upravo iz tog razloga pažljivo slušajte taj prvi plač jer to je prvi znak da pluća funkcionišu kako treba.

mama i beba

Iako ne postoji konkretan dokaz da je sam porođaj bolno iskustvo za bebe mnogi stručnjaci tvrde da je prirodni, vaginalni porođaj najbolja opcija i za majku i za bebu i velika je verovatnoća da neugodnost koju beba oseti tokom poroda neće ostaviti nikakve posledice. Bez obzira da li je bolan ili ne, prirodni porod bi trebalo da bude vaš prvi izbor.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar