Menu 

Gotovo iz dana u dan se susrećemo sa vestima koje nam donose nova “epohalna otkrića” kad je u pitanju zdravlje. Jedno od njih su i kapsule koje se prave od porođajne posteljice za koje se veruje da leče mnoge postporođajne probleme žena. Malko smo istražili da li je to prevara ili zaista korisno otkriće.

Odmah da vam kažemo, ovo je porilično skup tretman jer bi neka farmaceutska kompanija koja se time bavi, posebno za vas, od vaše posteljice nakon porođaja trebalo da napravi kapsule koje ćete vi piti da se što pre oporavite. To je slobodno možemo reći modernija verzija jedenja posteljice u koju veruju Sajentolozi i oni koji praktikuju holistiku.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Postupak je sledeći, posteljica se prvo kuva, zatim se suši i melje pa se tim sadržajem pune kpsule koje majka pije da bi sprečila postporađajnu depresiju i pospešila produkciju mleka, a ovakve kapsule su pile neke poznate mame kao što su January Jones i Mayim Bialik.

Reč stručnjaka

Lekari tvrde da ne postoji niti jedan medicinski dokaz koji govori u prilog ovim kapsulama, a s duge strane oni koji praktikuju holistiku još uvek smatraju da jedenje posteljice nakon poroda može imati zaista veliki uticaj na majčino zdravlje, a žene koje su pile ove kapsule se kunu u njihovu delotvornost. Da li je u pitanju autosugestija ili nešto drugo nije poznato.

Ako razmišljate o pretvaranju posteljice u kapsule treba da znate da je to veoma složen proces za koji vam je potrebna velika količina novca i zato je to trenutno rezervisano samo za one sa poprilično dubokim džepovima – bogate i slavne.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Rizici

Tokom porođaja i netom pre se veoma često dešava da se posteljica inficira i u tom slučaju konzumiranje iste na bilo koji način apsolutno nije prihvatljivo. Takođe, ukoliko je posteljica bila u dodiru sa izmetom ne bi trebalo da se koristi u ove svrhe. I treća stvar o kojoj svakako treba da razmislite jeste to da vi nikako ne možete biti sigurni da li se u kapsulama nalazi upravo vaša posteljice ili nešto drugo.

Na sreću, ili na žalost verujemo da će proći još mnogo, mnogo godina pre nego ovaj trend zaživi kod nas.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar