Menu 

Fizička aktivnost je od velike važnosti za zdravlje svakog čoveka, ali kad su trudnice u pitanju dvostruko je korisna, kako za mamu tako i za bebu.

Istraživanja su pokazala da redovna vežba tokom trudnoće može pomoći da bolje spavate, smanjuje rizik od nastanka depresije i ublažava bolove. Nije važno da li ste početnik ili je vežbanje vaša svakodnevica, ono što treba da stavite na prvo mesto jeste sigurnost.

Za većinu trudnica svakodnevno vežbanje je savršeno sigurno, ali postoje određeni rizici koje bi trebalo dobro proučiti. Pre nego počnete sa vežbanjem treba da proverite krvni pritisak, ako je dobar, ukoliko nemate nikakvo krvarenje ili otežano dišete bacite se na vežbanje.

Zaboravite na trbušnjake

Nakon prvog tromesečja, ležanje na leđima može da blokira vene zadužene za dovođenje krvi do srca i ostalih vitalnih organa. Uključujući mozak i matericu. Veoma je važno da vam nakon prva tri meseca trudnoće, glava uvek bude na višem nivou od srca. Umesto sa ležećim vežbama za trbušne mišiće probajte sa onima stojećim, jednako su efektne.

Podižite lakše tegove

Nedavno je na socijalnim mrežama buru podigla trudnica koja je objavila fotografiju sebe kako diže tegove u devetom mesecu trudnoće. Naišla je na osude mnogih. Za vreme trudnoće se ne morate u potpunosti odreći dizanja tegova, ali bi bilo dobro da smanjite teret, jer preteški tegovi mogu dovesti do prevremenog poroda.

Izbegavajte pregrejavanje

Ovo ne znači da sa  vežbom treba da prestanete čim se počnete znojiti. Treba samo da obratite pažnju da vežbate u dobro klimatizovanim prostorijama i da pijete dosta vode za vreme vežbe. Isto tako možete jesti lubenicu i krastavce koji će vam pomoći da ostanete dovoljno hidrirani.

Zaboravite na timske sportove

U trudnoći u obzir ne dolazi igranje košarke, tenisa ili bilo kojeg aktivnog sporta pošto postoje veliki rizici od padova i udaraca. Ako baš ne volite vežbati sami, upišite se na časove aerobika, probajte kuglanje ili golf.

Prepoznajte opasne znakove

Čak i ako vam je lekar dao zeleno svetlo za vežbanje veoma je važno da znate prepoznati znakove koji vam govore da je vreme da stanete. Ako imate krvarenje, kratak dah, vrtoglavicu, bol u prsima, glavobolju, slabost u mišićima ili oticanje preskočite fizičku aktivnost i primirite se.

Ne preterujte

Za vreme vežbanja idealno bi bilo da merite otkucaje srca koji ne bi trebalo da prelaze 140 otkucaja u minuti, ali ako nemate aparatić koji meri otkucaje, gledajte da za vreme vežbanja uvek možete neometano razgovarati. Ako to ne možete, znači da ste preterali i smanjie intenzitet vežbanja.

Veoma je važno da za vreme vežbanja niti jednog trenutka ne osećate nikakvu neugodnost. Za vreme drugog i trećeg tromesečja smanjite intenzitet i skratite vreme provedeno u teretani.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar