Menu 

Ako na iskustvo porođaja budete gledali sa pozitivne strane i sa strahovima se budete suočili na vreme ceo proces može biti brži i bezbolniji.

To da strah može da koči mnogo toga odavno znamo, a sada su to potvrdila i naučna istraživanja. Naime, istraživanja sprovedena u Norveškoj pokazala su da žene koje se jako boje poroda imaju u proseku 47 minuta duži porođaj.

Razlog tome je što anksioznost otpušta hormone poput adrenalina koji potiskuju rad hormona koji olakšavaju porođaj.

Evo nekoliko saveta kako da se suočite sa strahovima.

trudnoca5

Moć pozitivne sugestije

Žene su za vreme poroda uvek na granici jedne vrste transa koji ih čini veoma osetljivima po pitanju sugestije, pozitivne i negativne. Upravo iz tog razloga je jezik koji za vreme poroda koristimo poprilično kritičan.

Ako vam je rečeno da će vas boleti, verovatno hoće i zato zamolite one koji su s vama na porodu da koriste pozitivne izjave da lakše prebrodite kontrakcije. Neka vam pričaju kako je svaka kontrakcija korak bliže rođenju vaše bebe. Takve izjave i pristup će vam dati još više snage i izdržljivosti.

Napravite omiljenu plejlstu

Slušanje omiljene muzike smanjuje anksioznost i opušta, posebno tokom ranog stadijuma porođaja. Istraživanja su pokazala da najbolje deluje klasična muzika. Kad dođe vreme za aktivniji deo poroda i fokusiranje na disanje malo energičnija muzika će svakako biti od velike pomoći.

Upoznajte svoje telo

Lažni Brekston Hiks trudovi mogu vam pomoći da objektivno doživite i pripremite se za porođaj.

Pratite način na koji se vaša beba pomera. Otkrijte koji su vam položaji ugodni, a koji ne i zašto je to tako. Porođaj nije test ni bolest i nemojte to tretirati na takav način.

poro]aj3

Potražite alternative

Kad dođete u bolnicu babice i lekari će vas verovatno upoznati sa svim načinim na koji možete ublažiti bolove, ali i vi sami možete pre nego dođe vreme za bolnicu istražiti alternativne metode koje bi vam mogle pomoći. Ledene masaže su se pokazale efektnijim od akupresure. Kockicama leda masirajte deo između palca i kažiprista, mnoge porodilje tvrde da je veoma delotvorno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recite da!

Tokom kontrakcija većina žena sebe uverava da ne mogu izdržati i da neće ili ne žele roditi, a na to ih tera samo strah. Recite da! Recite da želite, recite da možete! Zvuči besmisleno, ali u ovakvim situacijama autosugestija čuda čini i zato nekoliko ohrabrujućih reči samoj sebi nikako ne može biti na odmet.

Ne čitajte/pitajte previše

Iako je veoma dobro da se infomišete i budete upućeni u sve što možete očekivati tokom poroda, nemojte preterivati sa surfanjem i iščitavanjem raznih iskustava drugih žena. Žene nekako više vole deliti svoja loša iskustva nego ona lepa i zato se maknite od foruma već sve što vas zanima pitajte svog lekara i bliske ljude.

Nemojte imati nerealna očekivanja

Ako ste želeli epiduralnu anesteziju i porođaj bez bolova budite spremni da se ponekad stvari odvijaju previše brzo i da možda nećete imati vremena da je dobijete. U tom slučaju nemojte da se uzbuđujete jer je to znak da će sve brzo završiti. Budite spremni na sve jer ma koliko pisali planove za porod ostvarenje planova je ponekad nemoguće.

Na samom kraju, nemojte da vas bude stid da vrištite i plačete ukoliko za to imate potrebu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar