Menu 

Iako se u većini slučajeva trudnicama savetuje da se hrane zdravo ali da ne mare za kilograme postoje izdvojeni slučajevi kada je gubitak kilograma čak i za vreme same trudnoće poželjan kako zbog zdravlja bebe tako i zbog zdravlja majke.

Lekari tradicionalno trudnicama ne preporučuju gubitak kilograma za vreme trudnoće čak i ako je trudnica gojazna. U slučajevima gojaznosti preporučuje se dobitak kilograma između 7-14 za vreme trudnoće, ali postoje slučajevi kada je mršavljenje u trudnoći dozvoljeno čak i poželjno.

Najnovija istraživanja kažu da su bebe rođene od gojaznih majki pod povećanim rizikom od srčanih anomalija, poremećaja nervnih cevi te mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Pored toga, većina gojaznih žena koje se tokom trudnoće dodatno udebljaju nakon poroda ne izgube sve nakupljene kilograme čime dodatno ugrožavaju svoje zdravlje. Sve to navelo je mnoge lekare da se zapitaju postoje li slučajevi kada bi trudnice i tokom trudnoće trebalo da mršave?

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Jedan od lekara koji se ozbiljnije bave ovim pitanjeme jeste i tvorac studije, ginekolog i profesor na univerzitetu u Sent Luisu, Raul Artal. Studija koju je dr Artal zajedno sa svojim kolegama objavio pratila je 96 gojaznih trudnica sa gestacijskim dijabetesom. Gestacijski dijabetes je vrsta obolenja koje žene dobijaju isključivo za vreme trudnoće čak i ako pre začeća nisu imale nikakve naznake za mogući dijabetes.

Žene su tokom studije podeljene u dve grupe, jedna grupa je bila na restriktivnoj dijeti sa ograničenim unosom kalorija dok je druga grupa pored dijete praktikovala i lagane fizičke vežbe koje su podrazumevale najmanje 20 minuta lagane šetnje dnevno.

Gotovo polovina žena koje su kombinovale zdravu ishranu i vežbe su zadržale svoju prvobitnu težinu ili su smršale dok je druga grupa žena uglavnom dobila na kilaži. Ono što je najvažnije napomenuti jeste da su žene koje nisu dobile na kilaži ili su smršale rodile zdrave bebe, prosečne težine te imale mnogo manje komplikacija tokom trudnoće.

Postavlja se pitanje, treba li žene tokom trudnoće da paze na kilograme, mršave i ne dobijaju na kilaži?

Većina lekara tvrdi da to nikako nije slučaj jer je objavljena studija rađena na poprilično malom broju trudnica i na osnovu nje se ne mogu donositi zaključci koji treba da se primene na svim gojaznim ženama.

Pozitivan rezultat ovog istraživanja je skidanje dogme sa verovanja da sve trudnice treba da dobiju puno kilograma da bi rodile zdrave bebe kao i da treba da jedu za dvoje što apsolutno nije istina. Iskustva lekara kažu da u pojedinim slučajevima, kod gojaznih žena, ne predstavlja nikakav problem da ne dobiju niti kilogram za vreme trudnoće.

Isto tako naglasak je stavljen na to koliko je fizička aktivnost važna čak i za vreme trudnoće. Svesni da vežbanje nije jednako povoljno za sve žene, lekari naglašavaju da lagana šetnja ne može naškoditi nikome osim u slučajevima kada je propisano strogo mirovanje.

Drage naše trudnice, budite aktivne, uživajte u svakom danu svoje trudnoće i neka vam hrana ne bude jedina stvar na pameti. Hranite se normalno kao i do sad, unosite hranu bogatu nutrijentima, sveže namirnice, izbegavajte slatkiše, brzu hranu i vaša beba će sigurno biti zdrava i normalne telesne težine.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar