Menu 

Gestacijski dijabetes može biti poprilično zbunjujuća bolest, ali ako pratite određene smernice koje ćemo vam mi dati i ako nivo šećera budete držali pod kontrolom, nema nikakvaog razloga za brigu.

Gestacijski dijabetes pogađa čak 18 odsto trudnica i delom je uzrokovan hormonima koji se tokom trudnoće luče iz posteljice, a koji blokiraju prirodni insulin trudnice. Bez potpune upotrebe insulina koji rastvara šećere u telu, kod trudnice se javlja povišen nivo šećera i dolazi do gestacijskog dijabetesa. Povišen šećer kod trudnica može dovesti do začepljenja krvnih sudova što može dovesti do problema sa disanjem kod bebe i kasnijih komplikacija.

Uz nekoliko jednostavnih saveta nivo šećera možete držati pod kontrolom tokom cele trudnoće.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-happy-pregnant-woman-eating-yogurt-home-image27999283

Redovno jedite

Suprotno mnogim mišljenjima, za trudnice sa gestacijskim dijabetesom, stručnjaci preporučuju da jedu češće nego što bi obično jele. Svakih dva-tri sata potrebno je pojesti jedan mali obrok ili užinu da bi nivo šećera ostao stabilan.

Užina bi trebalo da bude kombinacija ugljenih hidrata za energiju i proteina za ravnotežu glukoze u krvi.

Primeri savršene užine:

  • jabuka sa kašikom kikiriki putera
  • 5 krekera od celovitih žitarica sa kockicom tvrdog sira
  • Grčki jogurt

Male, ali važne promene

Potpuna i drastična promena ishrane za žene za gestacijskim dijabetesom može biti poprilično stresna. Sreća je što je i u potpunsoti nepotrebna. Lekari prporučuju da napravite male zdrave izmene u svojoj svakodnevnoj ishrani koje će napraviti veliku promenu. Pobrinite se da polovicu svakog vašeg obroka čini sveže povrće koje će vas zasititi na zdrav način i napraviće zdravu protutežu ugljenim hidratima koje unesete.

Merite ugljene hidrate

Ako imate gestacijski dijabetes verovatno će biti potrebno da pažljivo pratite i merite količine unesenih ugljenih hidrata. To je mnogo lakše nego što vam možda zvuči i nema potrebe da paničite. Generalno, tokom jednog obroka ne bi trebalo da unesete više od 15 grama ugljenih hidrata.

Kad je u pitanjju testenina, 1/3 šolje kuvane testenine iznosi 15 grama, dok jedna šolja iznosi 45 grama. Nema potrebe da se odričete testenine i riže, potrebno je samo da smanjite količine.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-doctor-laptop-pregnant-woman-image5928965

Hidratacija

Dovoljan unos tečnosti za trudnice sa gestacijskim dijabetesom je od velikog značaja i zato se potrudite da budete dovoljno hidrirane tokom dana. Izbegavajte pića koja u sebi sadrže dodane šećere i fokusirajte se na vodu. Tečnost će pomoći pri balansu šećera i olakšaće izbacivanje toksina iz organizma.

Posavetujte se sa stručnjacima

Ako vam je dijagnostikovan gestacijski dijabetes nemojte trošiti vreme na razmišljanje i paniku već se posavetujte sa stručnjacima koji će vam dati detaljan plan ishrane i promena koje treba da unesete u vaš život. biće mnogo lakše nego što ste mislili, verujte nam na reč.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar