Menu 

Jeste li otkako ste saznali da ste u drugom stanju nešto zaboravniji nego obično? Zaboravljate gde ste ostavili ključeve, zaboravljate na poslovne obaveze i jednostavo koncentracija više nije kao što je bila ranije? Otkrivamo vam zašto vam se to dešava i kakve veze ima zaboravnoast sa stanjem u kom se nalazite.

Tokom trudnoće većina žena postane zaboravnija nego obično i to ne treba preterano da vas brine. Interesantno je da bez obzira na to koliko je medicina napredovala niko ne zna tačan razlog zašto se to dešava i sve se svodi na pretpostavke.

zaboravna

U prvom tromesečju trudnoće, koncentracija vam možda neće biti na vrhuncu zbog jutranjih mučnina, umora i nesanice sa kojima se muče mnoge trudnice i to je sasvim razumljivo. S druge strane ni jedna žena ne može tek tako prihvatiti trudnoću, sigurno će vam se po glavi vrzmati milion pitanja što će uticati na vašu oštroumnost.

Kako trudnoća bude odmicala, zaboravnost će dobiti i svoj fizički uzrok. Istraživanja su pokazala da se kako trudnoća napreduje mozak na neki način menja. Neki delovi mozga se tokom trudnoće povećavaju, ali ukupna veličina mozga je manja nego obično, najmanja je kad dostignete pun termin. Sve to može biti objašnjenje zašto tokom trudnoće imamo problema sa koncentracijom, kratkotrajnim pamćenjem i sposobnošću da procesuiramo nove informacije. Na svu sreću, sve ove promene su trenutne i kad beba stigne sve će se vratiti u prvobitno stanje.

Ipak treba da budete oprezni jer zaboravnost može biti znak depresije u trudnoći. Stres koji trudnoća nesumnjivo donosi, posebno ako pored trudnoće treba da radite i vodite računa o starijem detetu može biti veoma naporan što dovodi do preterane brige i naposletku depresije.

Kako se nositi sa zaboravnošću

trudnica

Ako vam se sve češće dešava da zaboravljate gde ste ostavili ključeve ili se ne setite poslovnog sastanka, evo nekoliko sitnica koje će vam biti od pomoći.

  • U telefon napišite podsetnike za sve sastanke i obaveze tokom dana.
  • Na vidno mesto u kući stavite kalendar sa svim obavezama.
  • Predmete koje često koristite uvek ostavljajte na isto mesto.
  • Svako jutro napravite listu obaveza i precrtavajte ih kako ih budete završavali.

Ako zaboravnost postane veći problem, pokušajte razgovarati sa nadređenima da vam daju manje obaveza, a vi se pokušajte posvetiti sebi i svojoj bebi. Priuštite si opuštajuće kupke, duge šetnje i druženje sa prijateljima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar