Menu 

Iako možda niste ljubitelj voća i povrća, za vreme trudnoće trebalo bi da jedete što raznovrsniju hranu. Nemojte skrivati povrće u sosevima i čorbicama, jedite ga u obliku kada je njegov ukus jasno definisan, jer su istraživanja pokazala da bebe još u stomaku razvijaju ukus za hranu.

Kako bebe osete šta mama jede?

Dok je u materici beba svakodnevno pije nekoliko mililitara amnionske tečnosti koja poprimi ukus svega što je buduća mama jela i pila u poslednjih nekoliko sati. U zavisnosti od hrane koju jedete, posebno ako koristite neke karakteristične začine, jačeg ukusa, vaša beba još u materici može da oseti širok spektar raznih ukusa. Ovo se takođe odnosi i na majčino mleko tokom dojenja, koje može poprimiti ukus hrane koju je mama jela u poslednjih nekoliko sati pre dojenja. Mnoge žene veoma paze šta jedu dok doje bebu da budu sigurne da će se bebicama ukus mleka svideti.

Ukusi koji se dokazano prenose amnionskom tečnošću i majčinim mlekom su vanila, šargarepa, beli luk, anis, menta.

Ne samo da se beba može da oseti ove ukuse nego ih i pamti nakon što dođe na svet, tako da hrana koju jedete za vreme trudnoće može uticati na ono što će vaše dete voleti da jedete tokom celog života. Ali, kako testirati ukuse na nekom ko ne može da priča i napravi bilo kakvu reakciju?

U jednom istraživanju trudnice su podeljene na tri grupe , jedna grupa je pila sok od šargarepe za vreme trudnoće, dok je druga grupa pila taj sok za vreme dojenja, a treća ga nije pila uopšte. Kada su te bebe kasnije probale ukus šargarepe kroz čvrstu hranu dokazano je da im je ukus već bio donekle poznat. One bebe koje su ukus šargarepe upoznale kroz amnionsku kiselinu ili majčino mleko jeli su mnogo više šargarepe i mnogo manje pravili negativne izraze lice dok su je probavali. Obzirom da beba oseti sve ukuse, predstavite joj ukuse hrane koje vaša porodica najčešće jede.

Može li ovo otkriće smanji broj malih izbirljivaca kad je u pitanju hrana, sigurno će se zapitati mnoge majke. To da će vaše dete i kad se rodi jesti raznovrsniju hranu samo zato što ste je vi jeli za vreme trudnoće je samo delomično tačno. Mnoga deca će se, bez obzira što ste ga vi jeli za vreme trudnoće, mrštiti kad proba brokoli, a neka ga jednostavno nikad neće zavoleti. Ipak ovo je sjajan način da vašoj bebi predstavite sve začine specifične za vašu kuhinju, praktikujte mnogo povrća, jela i začina u kojima posebno uživate. Postavite detetu prave temelje da jednog dana zaista uživa u hrani i postane pravi mali gurman.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar