Menu 

Poslednje tromesečje trudnoće je prepuno kontrasta, često poželite da se istegnete i uopšte krećete, ali ste preumorni, često ste žedni, ali vam se pri tom često ide u wc. Veoma je važno da u ovom periodu negujete svoje telo i um na pravi način. Otkrivamo vam kako se to telo menja i kako da brinete o sebi tokom poslednja tri meseca trudnoće.

Umor

To što ste umorni nikako ne treba da vas čudi jer pored toga što nosite određene kilograme viška, vaša materica se uvećala i na neki način pritišće ostale organe što nikako nije ugodno. U poslednjem tromesečju je neophodno da usporite, ali i da održavate nivo energije. Evo i kako:

Radite jednostavne vežbe. Šetanje, prenatalna joga ili plivanje su sjajne opcije za ovaj period trudnoće, ali morate slušati svoje telo i ako osetite da vam je previše naporno, stanite. Važno je i da slušate savete lekara, ako vam ne preporučuje fizičku aktivnost poslušajte ga.

Uzimajte kratke pauze na poslu. Ako za to imate mogućnost, na poslu, povremeno podignite noge, zatvorite oči i odmorite se.

Jedite male, češće obroke. Tokom dana vam je neophodan zdravi miks proteina i kompleksnih ugljenih hidrata. Orasi i suvo voće su sjajna kombinacija za užinu na poslu. Trudite se da izbegavate nezdrave grickalice pune natrijuma i šećera.

Ako vam je nivo energije previše nizak posavetujte se sa lekarom.  Možda je uzrok vašeg umora, anemija koju lako možete popraviti suplementima gvožđa.

Bol u leđima

3206917804_c4044088be_z

Veliki stomak utiče na način držanja što izaziva bol u leđima, a uslugu vam ne pravi ni hormon relaksin koji se gubi iz zglobova da bi olakšao sam porođaj. Postoji nekoliko sitnica pomoću kojih ćete prevariti gravitaciju i olakšati bolove u leđima.

Vežbajte karlicu. Ljuljajte karlicu napred nazad dok ste u položaju na sve četiri, na podu, pazite samo da su leđa ravna celo vreme.

Nosite pojas ispod stomaka za podršku. Postoji zasita mnoštvo pojaseva koje možete nositi ispod stomaka da biste dobili bolju podršku.

Dok spavate, nabavite podršku za leđa i abdomen, a to ćete najlakše dobiti pomoću posebnih jastuka za trudnice koji stavite između nogu, ispod stomaka, pa sve do ramena.

Učestalo mokrenje

Ako ste u poslednjem tromesečju trudnoće onda sigurno većinu vremena provodite u toaletu i to je sasvim normalno, nije ugodno, ali je svakako normalno. Ono što najviše smeta budućim majkama je povremeno nekontrolisana želja za mokrenjem koja dolazi iznenada, a više od 40 odsto trudnica je doživi. Pokušajte mokriti prema nekom rasporedu, na primer na svaka dva sata, da u tolet odete pre nego osetite snažnu potrebu. Nakon nedelju dana, produžite vreme između odlazaka u toalet na tri sata sve dok ne dostignete vreme koje vam odredi lekar.

Veoma je važno da pijete dosta vode i da jedete hranu bogatu vlaknima. Izbegavajte kofein i hranu koja deluje kao prirodni diuretik.

Žgaravica

Pregnant woman sitting in bedroom with glass of water smiling

Gotovo polovina trudica tokom trećeg tromesečja ima problema sa neugodnom žgaravicom. Zahvaljujući hormonima koji cirkulišu telom tokom trudnoće, mišići na gornjem delu želuca, oni koji obično sprečavaju stomačne kiseline da se vraćaju u jednjak su prilično opušteni i dozvoljavaju protok kiseline. S druge strane u ovom trenutku vaša materica je dovoljno velika da pritišće želudac što žgaravicu čini još izraženijom. Da biste se rešili žgaravice probajte sledeće:

  • Izbegavajte hranu koja je izaziva poput jakih začina, kisele hrane, masne i pržene hrane i kofeina. Neki od okidača mogu biti gazirana pića, citrusno voće i mlečni proizvodi.
  • Umesto standardna tri jedite šest manjih obroka.
  • Pitajte lekara da va prporuči tablete za cuclanje koje ćete moći uzimati.

Otečene noge, varikozne vene

Otečenost zglobova, stopala i nogu izaziva zadržavanje vode u donjem delu tela dok varikozne vene nastaju kad ventili unutar krvnih sudova nogu postanu mekani i oslabe. Evo kako da se borite protiv ovih simptoma.

  • Često tokom dana menjajte položaj u kom stojite, kad god možete lezite i podignite noge.
  • Nosite čarape za vene koje će vam pomoći pri ublažavanju bolova i izbegavajte garderobu koja bi na bilo koji način mogla sprečiti normalnu cirkulaciju krvi.
  • Nipošto ne smanjujte količinu tečnosti koju unesete tokom dana.
  • Priuštite si opuštajuće kupke za koje je dokazano da smanjuje osećaj neugodnosti u nogama. Gledajte samo da u kadi ne ostajete duže od 15 minuta.

Prevremene kontrakcije

Tokom osmog i devetog meseca trudnoće postoji mogućnost da osetite lažne ili stručno rešeno Brakston-Hiks kontrakcije koje su veoma čest simptom poslednjeg tromesečja. Lažne kontrakcije obično počinju sa bolovima u donjem delu stomaka dok one prave počinju sa bolovima u leđima. Prave kontrakcije se mogu intenzivirati dok se krećete. Pokušajte menjate položaj tela i ako se bol pojačava vreme je da idete u bolnicu.

8241604923_401b52e952_z

Intenzivni snovi

Mnoge trudnice su tokom „blaženog“ stanja doživele veoma neobične i intenzivne snove od toga da rađaju kučiće pa sve do toga da izgube bebu na porođaju. Istina je da tokom poslednjeg tromesečja bolje pamtite snove jer se češće budite noću jer vas beba udara, neugodno vam je ili jednostavno morate ići u toalet. Trudnički snovi često znače strah od gubitka bebe, strah od porođaja ili strah od gubitka kontrole.

Iako neki snovi mogu biti jako uznemirujući treba da znate da je to sve normalno, snovi su nešto kao vaš izduvni ventil za anksioznost i sve ono što vas brine. Pokušajte što više sniziti nivo stresa u vašem životu, podelite sve vaše brige sa vašim partnerom ili bliskim prijateljem. Sigurno će vam biti lakše.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar