Menu 

Odgovor je krajnje jednostavan, zato što je avokado bogat folnim kiselinama i masnoćama koje su veoma dobre za zdravlje srca i kardiovaskularnih sudova. Avokado je voće koje bi sve trudnice, ali i bebe trebale jesti u što većim količinama.

Avokado sadrži više folne kiseline od svog ostalog voća i to 45 mg na jednu šolju ove namirnice. To je zaista dobra vest posebno kad uzmemo u obzir da je folna kiselina ključni prenatalni nutrijent koji proizvodi nove i održava stare ćelije zdravima. Potrebne količine folne kiseline tokom prvog tromesečja trudnoće su veoma važne jer se tokom tog perioda razvija centralni nervni sistem kod beba, a dokazano je da folna kiselina smanjuje rizik od urođenih mana.

3420017434_b85cecb23c_o

Takođe, ženama koje pokušavaju ostati u drugom stanju se savetuje da uzimaju oko 400 mg folne kiseline dnevno i bez obzira što će vam lekar propisati određene vitaminske dodatke, nije zgoreg da uzimate i namirnice koje u sebi sadrže folnu kiselinu, avokado na prvom mestu. Avokado je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti koje štite od srčanih obolenja.

Kad su u pitanju bebe, njima su mononezasićene masti takođe neophodne, a čim beba počne jsti krutu hranu slobodno im na listu namirnica uvrstite i avokado koji će im obezbediti dobre masti neohodne za kognitivni i vizuelni razvoj. Pored toga, avokado sadrži više kalijuma nego banane koje češće dajemo mališanima.

Ako niste baš sigurni na koji način da uvrstite avokado u ishranu, mi vam donosimo dva sjajna predloga i obavezno ih isprobajte.

Rolnice sa avokadom za trudnice

 • 2 kašike izgnječenog avokada
 • 1 tortilja
 • 1 parče ćureće salame
 • 1 parče nemsnog sira
 • ½ šolje omiljenog umaka
 • ¼ šolje naribane šargarepe

Avokado premažite preko tortilje, odozgo poslažite salamu, sir, dodajte sos i šargarepu pa čvrsto urolajte tortilju.

5657939010_e99f6b2981_z

Slatki pire od avokada za bebe

 • Parče breskve
 • Malo običnog jogurta
 • ½ izgnječenog avokada

Sve dobro izmešajte, izgnječite i poslužite svojoj bebici.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
 1. Kristina

  Kada pisete text za trudnice obratite paznju obzirom na to da iznosite ozbiljne greske koje mogu da ugroze bebu. Dakle ne preporucuje se 400 Miligrama vec 400 MIKROGRAMA. Je li moguce da se neko bavi ovakvim stvarima tako povrsno?

Napišite komentar