Menu 

Ovaj zimsko-praznični period za većinu trudnica predstavlja posebnu radost jer pored toga što se pripremaju za praznike u iščekivanju su najradosnijeg trenutka u životu. Bez obzira na svu radost evo nekoliko saveta kojih bi sve trudnice trebalo da se pridržavaju tokom zime.

Praznici pred dobitak prve bebe će biti svakako oni koje ćete možda najviše pamtiti ne računajući one koje ćete slaviti sa svojim mališanom. Zbog silnog uzbuđenja i pripreme za praznično slavlje mogli biste biti i pod dodatnim stresom, ali uz naše savete to ćete lako sprečiti.

Obzirom da kraj decembra i početak januara imaju popriličan broj neradnih dana, obavezno pred početak praznične euforije zakažite pregled kod ginekologa koji će vam potvrditi da je sve u najboljem redu i dati vam savete šta smete, a šta nije baš preporučljivo da radite tokom praznika.

dreamstime_s_34351534

Ako ste praznike planirali provesti negde daleko od vašeg doma uzmite u obzir činjenicu da se trudnicama putovanja ne preporučuju nakon 32. nedelje trudnoće. Ukoliko put nikako ne možete izbeći čak ni u ovom periodu onda gledajte da to nisu prevše daleke destinacije i da ne sedite više od dva sata u komadu.

Ako ste trudni manje od 32 nedelje i odlazite na putovanje u drugi grad, obavezno ponesite sve svoje nalaze o trudnoći u slučaju nekakvih komplikacija. Unapred, na internetu istražite gde se nalaze bolnice i ambulante u gradu ili mestu koje posećujete i kakvo im je radno vreme tokom praznika.

Pošto je zimski period poprilično nepredvidiv kad su u pitanju vremenske (ne)prilike što više vremena provodite u zatvorenim prostorima i ne odlučujte se na šetnje po nepoznatim terenima.

Teške zimske poslove koje ste možda sa uživanjem obavljali kao što su čišćenje snega ove godine prepustite nekom drugom i ne dižite ništa teže od pet kilograma.

dreamstime_s_22992396

Kupovina u zadnji čas u masi ljudi se definitivno ne preporučuje trudnicama, što zbog vremena kojeg ćete provesti hodajući, što zbog mogućnosti da vam u toj gužvi neko povredi stomak. Na svu sreću kopovina putem interneta je sve više popularna i u našem regionu pa poklone dragim osobama bez ikakvog rizika možete kupiti na ovaj način.

Ako želite pripremiti večeru za svoju porodicu gledajte da nekoliko dana ranije pripremate jela koja se mogu spremiti unapred. Nikako nemojte provesti ceo dan na nogama kuvajući jer kad dugo stojite materica pritiska vene i otežava vraćanje krvi do srca i može povećati rizik od prevremenih trudova.

Tokom praznika izbegavajte nošenje cipela koje imaju potpeticu višu od 5 centimetara jer ćete nataj način dodatno opteretiti leđa i teško ćete držati ravnotežu što može izazvati padove, a to nikako ne želite u trudnoći.

Pazite šta jedete na prazničnim okupljanjima. Izbegavajte hranu koja u sebi sadrži sirova jaja, meso ili ribu.

I za kraj savetujemo vam de se što više fotografišete jer su to vaši poslednji praznici koje ćete slaviti bez vaše bebe i fotografije će vam u budućnosti buditi lepe uspomene.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar