Menu 

Roditelji veoma teško podnose bilo kakvu neugodnost kod njihovih mališana, nije važno da li je to zapušen nosić ili kašalj. Ipak, ima nešto posebno uznemirujuće kad beba ima povišenu temperaturu i većina, posebno mladih roditelja, s vremenom razvije svojevrstan strah.

Mi vam danas otkrivamo nekoliko činjenica vezanih za povišenu temperaturu koje možda niste znali, a koje će vam pomoći da bolje shvatite, lakše prihvatite i izborite se sa temperaturom kod vaše bebice.

Temperatura počinje od 38 C

temperatura2

Ako ste primetili da je vaša beba vruća i obrazi joj gore prvo što ćete sigurno uraditi, izmerićete joj temperaturu. Ako je temperatura manja od 38 C, još nije vreme za lek, jer pedijatri to čak ni ne računaju po povišenu temperaturu.

Verovali ili ne bebina temperatura može porasti iz mnoštva razloga, od fizičke iscrpljenosti pa do pretople kupke. Čak i doba dana može imati uticaj, a opšte je poznato da temperatura raste u poslepodnevnim časovima i spušta se u jutarnjim. U svakom slučaju ako temperatura ne dostiže 38, nemojte bebi davati lekove.

Temperatura uzrokovana bakterijama je drugačija od temeprature uzrokovane virusom

U slučaju virusne infekcije, temperatura ne bi trebalo da traje duže od tri dana, zato većina lekara preporučuje da ne idete lekaru ako beba ima temperaturu manje od tri dana. Isto tako, antibiotici nemaju nikakav uticaj na viruse i zato ih ne bi trebalo uzimati u tom slučaju.

S druge strane ako postoji infekcija bakterijama (upala uha, mokraćnih kanala, bakterijska upala pluća) , telo se protiv nje bori povišenom temperaturom. U tom slučaju antibiotici su neophodni. Ako temeperatura kod vaše bebe traje duže od tri noći, vreme je da se obratite lekaru.

Kod beba mlađih od tri meseca temperatura je ozbiljan slučaj

Kod svih beba mlađih od tri meseca, temperatura viša od 38C se tretira kao hitan slučaj i u tom slučaju treba odmah da zovete lekara i naglasite da je vaša beba mlađa od tri meseca. Isto tako ne bi trebalo da dajete bilo kakave lekove pre nego se posavetujete sa lekarom da ne bi zamaskirali važne simptome koji mogu otkriti o čemu se zapravo radi.

Lekari kažu da postoje dva razloga zašto se u ovakvim slučajevima mora hitno reagovati. Prvi je taj što je proaktivni sloj između krvotoka i centralnog nervnog sistema kod beba veoma tanak što znači da bakterije veoma lako mogu prelaziti sa jednog mesta na drugo i uzrokovati veću štetu.

Drugi je taj što se kod malih beba simptomi infekcija ne manifestuju kao kod starije dece. Možda će vam ovo zvučati strašno, ali kod malih beba se može razviti sepsa bez da se pojavi i jedan simptom koji bi na to mogao upućivati.  U svakom slučaju, ako je beba mlađa od tri meseca, ne časite časa već odmah zovite lekara.

Rektalna temperatura je najpreciznija

Možda vam se ne sviđa ovakav način merenja temperature, ali treba da znate da je taj način najprecizniji. Neki lekari idu čak i dalje i kažu da je temperatura izmerena rektalno jedina tačna te da toplomeri koji se stavljaju ispod ruke, na čelo ili u uho daju približno tačnu vrednost.

temperatura3

Lečite simptome, ne broj

Mnogi roditelji veruju da što je temperatura viša, to je dete bolesnije, što naravno nije istina. Dete koje ima temperaturu preko 39 može biti raspoloženije od onog koje ima 38,5. U tom slučaju, ako je beba vesela, jede i ponaša se normalno nemojte skidati temperaturu bez obzira na broj. Važno je da lečite uzrok, a ne broj. Umesto da se fokusirate na toplomer, fokusirajte se na detetovo ponašanje.

Temperatura je zdrav odgovor organizma

Bez obzira na to što ste do sad čuli, temperatura ne može povrediti mozak vašeg deteta, čak ni za temperaturne frasove nikad nije dokazano da mogu trajno oštetiti dete. Kad dete dobije temperaturu i kad vas počne hvatati panika setite se da je temperatura zdrav odgovor organizma na bolest. I pustite da se telo samo izbori sa temperaturom i nemojte istog časa davati lekove.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar