Menu 

Oktobar mesec se u celom svetu obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke i zato smo mi odlučili da malo više pišemo na ovu temu. Donosimo sve što treba da znate o testiranju gena, o prevenciji, samopregledima, ali i posebnoj ishrani koja može pomoći u lečenju ove strašne bolesti.

Pozitivna strana raka dojke, ako to uopšte postoji, jeste činjenica da je stopa izlečenja jako velika ukoliko se rak otkrije u ranom stadijumu zato su prevencija i redovne kontrole ono što je najvažnije. U ovom tekstu možete naučiti ukoliko se rak pojavi u jednoj dojci kako preventivno delovati da se ne pojavi u drugoj. Donosimo vam 30 važnih činjenica vezanih za rak dojke, prevenciju i izlečenje.

 • Genetski faktori (BRCA1, BRCA 2 i PALB-2 mutacije) zaista podižu rizik od obolevanja, ali treba uzeti u obzir činjenicu da manje od 7 odsto žena nosi ovaj faktor i postoje testovi koji ih otkrivaju. U slučaju da dobijete pozitivan test, najvažnija je prevncija, a postoje određeni lekovi koji se u tom slučaju mogu davati. Žene se u pojedinim slučajevima odlučuju i na preventivnu mastektomiju, posebno ako pored ovih mutacija gena u porpdici imaju ili su imale slučajeve raka dojke.
 • Iako se po medijima forsira priča da od raka dojke uglavnom obolevaju mlađe osobe to nije tačno, jer čak 80% obolelih žena ima preko 60 godina. Što ste stariji to ste pod većim rizikom da obolite od raka dojke i to je jedina istina. Štampa se poslednjih godina bavi senzacionalizmom i pokušajte sve činjenice dva puta proveriti.
 • Većina žena koje obole od raka dojke pate od nedostatka određenih vitamina i minerala u organizmu. Istraživanje koje je sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama je pokazalo da se rizik povećava nedostatkom selenijuma i cinka, a kod čak 72 odsto obolelih je zabeležen nedostatak vitamina C i kod 78% vitamina B-12. Isto istraživanje je potvrdilo da sve one žene koje pate od nedostatka vitamina E, imaju čak 500 puta veće šanse da obole od raka dojke. Sve to upućuje na to da treba zdravo da se hranite i u organizam unosite dovoljno ovih vitamina da biste smanjili rizik od obolevanja. Sve o vitaminima pročitajte u tekstu: “Vitamini – detaljan vodič”.
 • Baš kao što je slučaj sa vitaminom E, omega 3 masne kiseline, odnosno nedostatak istih tkivo dojki čini manje otpornim. Žene sa najvišim nivooom omega 3 masnih kiselina imaju najmanje šansi da obole od raka dojke. Omega 3 masne kiseline najčešće nalazimo u ribi i ribljim uljima.
 • Žene sa nedostatkom vitamina D su takođe pod većim rizikom da obole od raka dojke i kod njih je stopa preživljavanja nešto niža kad bolest nastupi. Stručnjaci tvrde da bi rak dojke za 25 odsto bila manje smrtna bolest kad bi sve pacijentkinje imale dovoljne količine vitamina D u organizmu što je veoma važan podatak kad je u pitanju prevencija i lečenje. Ako niste u stanju da 30 minuta ili više tokom dana provedete na suncu onda obavezno uzimajte suplemente vitamina D.
 • Konzumacija crvenog mesa je direktno povezana sa povećanom mogućnošću dobijanja raka dojke i to zbog životinjskih hormona koji se u njemu nalaze i pesticida kojim je tretirano u većini slučajeva, ako nije iz organskog uzgoja. Istraživanja su pokazala da crveno meso uzrokuje upalu ćelija što je jedan od glavnih uzročnika mnogih kancerogenih obolenja.
 • Na Karolinska institutu su otkrili da kravlji mlečni proizvodi takođe povećavaju rizik od raka dojke i što ih više koristite to su vam veće šanse da obolite. Glavni razlog tome je svakako hormon IGF-1 koji se nalazi u gotovo svim mlečnim proizvodima, a on podstiče ljudske ćelije da ubrzano rastu i razdvajaju se. Sasvim dovoljne količine kalcijuma možete dobiti iz zelenog lisnatog povrća, tako da nema potrebe da koristite velike količine proizvoda od kravljeg mleka.
 • Pušenje je loša navika koja je krivac za mnoge bolesti, a dokazano povećava i rizik od raka dojke. Pasivno pušenje je za žene je čak nešto štetnije za žene nego za muškarce pošto žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan.
 • Ako imate 7 kilograma više nego što bi trebalo da imate, automatski ste pod većim rizikom od dobijanja raka dojke, a svaki kilogram više taj rizik dodatno povećava. Prema statistikama gojaznost je čak veći rizični faktor od pušenja. Ukoliko ste gojazni pušač, stručnjaci tvrde da ćete živeti 13 godina manje od proseka. 13 godina nije malo, zapitajte se šta treba da radite ako spadate u ovu grupu ljudi.

rak4

 • Žene koje redovno konzumiraju veće količine belog luka su pod manjim rizikom od raka dojke, a razlog tome je što se u belom luku nalaze komponente koje naučno dokazano ubijaju ćelije raka i ujedno preventivno deluju na formiranje novih krvnih sudova na tumorima.
 • Izbacite glukozu. Ova supstanca se uglavnom nalazi u slatkim gaziranim pićima koja zaista često pijemo, milkšejkovima, hamburgerima, kornfleksu, keksima i kolačima. Nekoliko različitih studija je objavljeno na temu uticaja glukoze na pojavu raka dojke i dokazano je da je glukoza omiljena hrana kancerogenih izraslina što umanjuje šanse za oporavak.
 • Alkoholna pića su zaista bogata šećerima i svako piće koje popijete tokom dana automatski povećava šanse od nastanka raka dojke za čitavih 6 odsto.
 • So je začin bez koga sigurno ne možete zamisliti kuvanje i pripremu hrane, ali prevelike količine soli nikako nisu dobre po naše zdravlje posebno so koja se nalazi u industrijski prerađenoj hrani. Verovali ili ne, čak se i u pivu nalaze male količine soli. Ljudskom organizmu nije potrebno više od jednog grama soli dnevno, a ta količina se nalazi u jednoj kobasici, jednoj lenti slanine ili četiri šnite hleba. Budite oprezni sa upotrebom konzervisane hrane jer ona obično sadrži veće količine soli.
 • Životinjske masnoće i rafinisana ulja koja najčešće koristimo za pripremu hrane su toliko prerađena da u njima ostaje jako malo prirodnih namirnica poput suncokreta ili soje, čija slika obično stoji na pakovanju. Najgore su trans masti koje su povezane sa nastankom kako raka dojke tako i sa mnogim drugim kancerogenim obolenjima.
 • Estrogen je ženski hormon koji nije samo jedna komponenta već čitav niz komponenti među kojima su neke opasnije od drugih. Jedna od najopasnijih, čak 40 puta potetntnijih od svih ostalih je svakako estradiol i njega se treba najviše paziti.
 • Još od ranih devedesetih godina je poznato da estrogen loše utiče na razvoj kancerogenih ćelija, a moderna istraživanja su pokazala da može delovati na više različitih načina. Na primer, estrogen može spustiti ćelijske membrane zdravih ćeija i slati potpuno pogrešne signale unutar njih. Sve to vodi do stimulacije matičnih ćelija da ostanu u podeljenom obliku. Jednostavnije rečeno mogu izazvati genetsku mutaciju. Upravo to je dokaz da estrogen utiče na razvoj raznih vrsta karcinoma i čak 70 odsto svih karcinoma na dojkama.
 • Kada sve napisano u prethodnoj stavki uzmemo u obzir uopšte ne čudi činjenica da su kontraceptivne pilule povezane sa povećanim rizikom od nastanka raka dojke i to za čak 26 odsto. Neki stručnjaci idu toliko daleko da i vantelesnu oplodnju koja obično uključuje terapiju estrogenom karakterišu kao rizičnu za nastanak raka dojke. Tokom vantelesne oplodnje se upotrebljava i sintetički hormona taliomid koji za duplo povećava rizik od nastanka raka dojke, ali i od ostalih karcinoma posebno onog na jajnicima.
 • Upozorava se i na moguće rizične faktore kod upotrebe sintetičkog tiroksina. Šta to tačno znači. Žene čija štitna žlezda luči manje hormona su i pod manjim rizikom od raka dojke. Problem nastaje kada žene koje imaju oslabljen rad štitne žlezde uzimaju tiroksin da bi nadomestile taj nedostatak. Neadekvatna istraživanja su dovele do toga da žene tiroksin ne uzimaju na pravi način. Doza tiroksina bi trebalo da se menja u skladu sa težinom žene pa čak i sa vremenskim uslovima u kojima živi, a na to lekari ne obraćaju previše pažnje već im propisuju neke “standardne” doze. Istraživanja su pokazala da povećan rizik od raka dojke može biti povezan i sa većim dozama tiroksina u organizmu.
 • Manjak sna i višak stresa su faktori koji u svakom slučaju nisu zdravi, a sada je potvrđeno i da su blisko povezani sa nastankom raka dojke. Internacionala asocijacija za istraživanje raka u Lionu upozorava da su žene koje rade poslove u kojima je treća smena normalna pojava (medicinske sestre, lekarke, stjuardese) pod većim rizikom da dobiju rak dojke od žena koje imaju nešto normalnije radno vreme. Dovoljno je da ostanete budni noću, tri puta nedeljno da se taj rizik još dodatno poveća. Rizični mehanizam se krije iza smanjene produkcije melatonina koga proizvodi epifiza, 90 minuta nakon što zaspimo u mračnoj prostoriji bez ikakvog izvora svetlosti. Melatonin je prirodni antioksidant za koji je poznato da smanjuje nivo estrogena IGF-1 faktora koji utiču na stvaranje i razvoj kancerogenih ćelija.
 • Elektromagnetna polja su jednako opasna i povećavaju rizik od karcinoma baš kao i manjak melatonina i višak stresa. Najveća pretnja su elektrosmog, mobilni telefoni i wi-fi bez kojeg ne možemo zamisliti život u poslednje vreme. Istraživanja su pokazala da televizor u stanju mirovanja, pokrivanje sa električnim ćebetom kao i utičnice pored kreveta u spavaćoj sobi povećavaju rizik od karcinoma. Možda vam se to sve čini preterano, ali važno je da znate sve činjenice da biste mogli delovati na vreme posebno ako spadate u rizične grupe.
 • Zabrinutost izazivaju i ksenoestrogeni, hemikalije koje se nalaze u mnoštvu proizvoda koje koristimo, a koje unutar organizma imitiraju delovanje estrogena. U većini zemalja širom sveta ne postoje ograničenja za upotrebu određenih hemikalija i to je ono što je zabrinjavajuće. Neke od tih hemikalija i njihova upotreba su u potpunosti zabranjene u zemljama poput Kanade, Japana, Švedske i Kalifornije, ali u većini evropskih država ih možete kupiti i dan danas.Te hemikalije se nalaze u pesticidima, a koriste se i kao konzervansi za mnoge proizvode od hrane za bebe do šampona (BPA, ftalati, parabeni).
 • Žene koje u krvi imaju visok nivo biljnih estrogena su pod nešto manjim rizikom od raka dojke. Ove žene obično žive u zemljama jugoistočne Azije gde je upotreba voća i povrća nešto veća nego kod nas i njima je nivo fitoestrogena u proseku 100 puta viši nego kod žena koje žive u New Yorku, na primer. Fitoestrogeni su 50 puta slabiji od estrona, najblažeg ljudskog estrogena.
 • Najnovije otkriće među prirodnim komponenetama je svakako indol 3 karbinol koji se može naći u brokoliju, kupusu, prokelju, kelju i kineskom kupusu. Ova komponenta ima sposobnost da oslabi veoma agresivni estradiol. Istraživanja su pokazala da u potpunosti može preokrenuti delovanje estrogena te obnoviti oštećene p53 gene. Farmaceutske kompanije rade na tome kako bi proizvele suplemente na bazi ove komponente, a dok takvi lekovi ne budu u slobodnoj prodaji da biste smanjili rizik od raka dojke obavezno redovno jedite povrće koje smo naveli u prvoj rečenici.
 • Još jedan od brojnih način da prirodnim putem smanjite nivo estrogena u organizmu jeste da održavate zdravlje creva. Većina kancerogenih obolenja stvara nedostatak zdravih bakterija u organizmu. Dobre bakterije bile su predmet istraživanja više od 100 kliničkih testiranja u poslednjih 10 godina i dokazano je da one čine čak 85 odsto imuniteta, vašeg prrodnog odbrambenog štita. Dobre bakterije pomažu da da organizam bolje probavi hranu i apsorbuje neophodne nutrijente kao što su vitamin B-12, folna kiselina i vitamin K.
 • Redovna fizička aktivnost je veoma važna stavka zdravog života pa tako i prevencije raka dojke. Najnovija istraživanja da ljudi koji vežbaju najmanje 30 minuta dnevno manje obolevaju od karcinoma i kod njih je stopa izlečenja nešto veća. Ne treba da se bavite nekim intenzivnim i napornim treninzima da biste dospeli u ovu statistiku, joga, plivanje ili šetnja su sasvim dovoljni.
 • Redovni pregledi su ključni jer se tim putem rak dojke može otkriti u najranijem stadijumu kada je stopa izlečenja veoma visoka. Posavetujte se sa vašim lekarom kad je vreme za redovne preglde ultrazvukom i po potrebi mamografom. Više o tome pročitajte i u tekstu: “PAPA test i mamografija jednom godišnje?”.
 • Ako treba da se podvrgnete operaciji raka dojke, a nalazite se u perimenopauzi trebalo bi znate da su istraživanja pokazala da ukoliko se operacija izvrši u drugoj polovini mesečnog ciklusa kada je progesteron dominantan, imate dva puta više šanse za ozdravljenje nego ako operacija bude izvršena u prvoj polovini menstrualnog ciklusa. Mnogi stručnjaci veruju da je progesteron hormon koji štiti.
 • Verujete li u pozitivnu energiju, meditaciju i akupunkturu? Ako ne verujete možda bi trebalo da promenite mišljenje jer su mnoga istraživanja dokazala da brojne terapije koje podižu nivo energije u organizmu imaju veoma pozitivno delovanje i na neki način smanjuju rizik od raka dojke. Veruje se da se tokom ovih terapija u potpunosti menja energija oko tkiva dojke što ih čini manje ranjivima.
 • Ova lista nikako ne može proći bez pomena stresa, jednog od glavnih krivaca svih “modernih” bolesti. Na primer, depresija je povezana sa manjkom kiseonika u organizmu što povećava rizik od kancerogenih obolenja. Stres s druge strane povećava nivo kortizola što ujedno povećava nivo ćelijskih hormona koji se nazivaju ekosanoidi koji uzrokuju upale i mogu dovesti do karcinoma. Ukoliko želite smanjiti šanse da obolite od raka isprobajte sve načne da se oslobodite stresa. Nemojte ugađati ljudima pod svaku cenu, mislite na sebe, opuštajte se.
 • I poslednji, ali ništa manje važan savet kad je u pitanju prevencija raka dojke jeste ako želite smanjiti šanse da obolite od ove teške bolesti onda rodite bebu, jer je dokazano da dojenje najmanje dvet meseci smanjuje rizik od karcinoma.

rak

Prevencija raka dojke – kako sami da pregledate grudi

Pored svih ovih saveta veoma je važno da znate sami pregledati grudi i da samopregled obavljate tokom svakog tuširanja. Donosimo vam smernice kako da sami pregledate grudi u šest koraka.

Treba znati da je najbolje vreme za pregled sedam dana nakon menstrualnog ciklusa. Ovi pregledi su važni koliko i mamograf za rano otkrivanje raka dojke.

 1. Stanite ispred ogledala, ispravite ramena i stavite ruke na kukove. Grudi bi trebalo da imaju normalan oblik, veličinu i boju i da budu jednako oblikovane bez grudvica i oteklina. Ali, ukoliko primetite nešto od ovog odmah posetite lekara: udubljenja ili ispupčenja na dojkama, bradavice koje rastu unutra umesto vani (ili bilo kakve neuobičajne promene na bradavicama), otkeline, cvenilo, bol, svrab.
 2. Stanite pred ogledalo sa rukama podignutim iznad glave. Pazite na iste znake. Ukoliko primetite nešto neobično, pozovite lekara.
 3. Pregledajte grudi da vidite da li neka tečnost izlazi iz bradavica. To može biti vodenasta, mlečna, žuta ili čak krvava tečnost. U tom slučaju se hitno obratite doktoru.
 4. Na kraju – okrenite se bočno i pregledajte grudi iz profila.
 5. Grudi možete pregledati i rukama, opipavajući i tražeći eventualne grudvice.
 6. Trebali biste pregledati i pazušne jame, jer se u njima nalaze limfni čvorovi, a oni budu prvi zahvaćeni kod raka dojke. Opipajte ih. Znak su bezbolno uvećani limfni čvorovi. Obratite pažnju da li su, ukoliko su uvećani, limfni čvorovi na dodir bolni ili ne.

rak5

Da li vam je potrebno testiranje gena?

Popularna glumica Anđelina Džoli je hirurškim putem odstranila obe dojke jer su testovi pokazali da u organizmu ima gen raka i time uveliko umanjila rizik da oboli od raka dojke od kojeg je umrla njena majka.

Nakon tog njenog poteza mnoge žene u svetu su odlučile da se podvrgnu genetskom testiranju, a sjajno u svemu tome jeste činjenica da su se na to odlučivale uglavnom žene koje za to zaista imaju razloga. Priča popularne glumice je pogodila pravu ciljnu grupu.

testiranje

Ko bi trebalo da se podvrgne genetskom testiranju?

O genetskom testiranju bi trebalo da se posavetujete sa lekarom koji je upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem kao i istorijom bolesti vas i vaše porodice. Nema nikakvog smisla da neko ko u porodici nije imao slučajeve raka jajnika ili dojke da se podvrgne ovim testovima. S druge strane ukoliko je i takvih slučajeva bilo, nipošto ne mora da znači da i vi nosite taj gen.

Lekari takođe savetuju da žene koje otkriju da nose gen raka dojke ne moraju odmah da se podvrgnu duploj mastektomiji, već se uglavnom preporučuju redovne kontrole mamografom.

Da bi vas lekar poslao na testiranje, u porodici bi trebalo da imate najmanje tri slučaja raka dojke ili jajnika sa jedne strane porodice. U tom slučaju vrši se DNK test na BRCA1 i mutaciju gena 2 koja se kod ljudi koji su pod rizikom da obole vrtoglavo povećava.

Pre nego se odlučite za bilo kakav potez razmotrite sve opcije i nipošto ne zaključujte naprečac. Lekar će vam objasniti šta je najbolje da uradite. Ljudi koji imaju BRCA1 ili mutaciju gena 2 imaju od 40-85 posto šanse da obole od raka. Žene kod kojih se ustanovi mutacija gena bi trebalo da obave duplu mastektomiju jer to može da im spasi život, ali to ne znači i za žene koje već imaju rak dojke ali nemaju mutaciju gena.

Odstranjivanje obe dojke možda može psihički da pomogne ženi da odagna anksioznost, ali nije neophodno. Ako se tumor pojavi na jednoj dojci, a ne postoji mutacija gena, nema nikakve potrebe za odstranjivanjem druge dojke – tvrde lekari. Mnoga istraživanja su pokazala da dupla mastektomija ne povećava šanse za preživljavanje ako se usporedi sa drugim hirurškim tretmanima za rak dojke.

Prema statistikama, u poslednjih deset godina, kod žena koje su odstranile samo tumor, ne celu dojku stopa preživljavanja je 83,2 osdsto dok je kod žena koje su imale duplu mastektomiju ta brojka nešto manja, 81,2 odsto. Odstranjivanje samo tumora je obično praćeno i radijacijom i to je jedan od razloga zbog koga se žene odlučuju na duplu mastektomiju.

Najbolji način da pristupite ovom problemu jeste da se posavetujete sa stručnjacima i zajedno sa njima donesete najbolju odluku.

rak6

Dijeta za ublažavanje simptoma raka dojke

Šta jedete i kako živite tokom i posle tretmana može presudno da utiče na ishod lečenja. Naravno i stil života morate prilagođavati, a poželjno je da uključite i lagane vežbe.

Posle operacije normalna je pojava mučnine i povraćanja, posebno ako ste prošli kroz hemoterapiju ili zračenje. Može doći i do gubitka apetita, osećaja opšte slabosti, naglog mršavljenja.

Posle tretmana najbolje je da jedete nekoliko manjih obroka tokom dana umesto tri velika; probajte sa proteinskim šejkovima i jogurtom umesto čvrste hrane, ako već ne možete jesti; primoravajte se da jedete lagane supice – pileće ili sa povrćem.

Možete probati i sa proteinskim prahom, naravno uz konsultacije sa doktorom. Obogatite ishranu domaćim i organskim proizvodima. Sveže domaće mleko, sir pomešan sa povrćem u salatama, krompir, riža, … Od grickalica bacite se na bademe, kikiriki i kvalitetne sireve.

Suština je da vaše telo treba više proteina nego obično, potrebno je da se ćelije oporave, da se izborite sa infekcijama, da ubrzate zarastanje rana i oporavak.

Odmah posle operacije morate brinuti o unosu proteina. Ako vam je doktor sugerisao da smršate na to se fokusirajte nakon prvog perioda oporavka.

Poželjno je da konzumirate organsku hranu, da izbegavate industrijski obrađene mesne proizvode, brzu hranu, gazirana pića, slatke sokove. Vratite se prirodi. Pokušajte sa što više sirove hrane. Napravite u proleće salatu od sremuša, uključite i ginseng, šipak (obavezno) i koprivu u ishranu. Bitno je da pojačate unos vitamina C, da pijete što više zdravih šejkova i smoothie napitaka. U dogovoru sa doktorom i nutricionistom razgovarajte o eventualnim kurama čišćenja organizma, detoksikacije – kakve šejkove možete uzimati, kakve čajeve piti. Koristite češće med i pčelinje proizvode nego šećer.

dijeta

Da sprečite povratak raka

U ovom slučaju su veoma važni fitoestrogeni, biljni hormoni, od kojih su se neki pokazali vrlo efektnim kada je u pitanju antikancerogeno delovanje.

– Jedite više organske soje i proizvoda od soje, poput tofua, sojinog mleka, a možete probati napraviti i miso supu – u tekstu Šta je to miso supa i zašto je tako popularna i zdrava? potražite više o miso supi i recept.

– I određeni antioksidansi su važni – jedite brokoli, džigericu, mango, da biste se zaštitili od delovanja slobodnih radikala.

– Potražite beta-karoten u mrkvama, kajsijama, jamu (tropska biljka) i drugim “narandžastim” biljkama. Neka istraživanja pokazuju da dijeta bogata hranom koja obiluje beta-karotenom može da poboljša oporavak od raka dojke.

– Likopen je takođe važan, a među povrćem bogatim likopenom na prvom mestu je paradajz. Uključite ga češće u ishranu da biste sprečili povratak raka.

dijeta2

– Bavljenje nekom fizičkom aktivnošću takođe se navodi kao važno u terapiji oporavka. Ali, razgovarajte sa doktorom pre nego se upustite u neko ozbiljnije vežbanje. U prvim danima posle operacije čuvajte se što bolje možete– zaštite se od udaraca i posekotina, ne nosite teške stvari, razgovarajte i sa psihijatrom. Ako se odlučite za vežbe, izaberite neke u kojima uživate, laganije i bezbedne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar