Menu 

Iako je reč o porođaju, carski rez je operativni zahvat kao i svaki drugi i na taj način ga treba posmatrati. Oporavak od operacije se razlikuje od čoveka do čoveka, od žene do žene i ne postoji neki ustaljeni šablon.

Važno je da znate nekoliko saveta koji će vam uveliko olakšati oporavak, a sigurni smo da ih nećete čuti od lekara kao ni od medicinskih sestara.

Dajte si vremena. Veoma je važno da si obezbedite pomoć i da se ne junačite jer ćete sebi napraviti medveđu uslugu. Budite pažljivičak i kad je u pitanju hodanje. Nemojte raditi čak ni one naizgled jednostavne poslove. Odmarajte i čuvajte svoje telo sve dok se u potpunosti ne oporavite.

Oporavak od carskog reza može uticati i na stariju decu. Ako pored novorođenčeta u kući imate i starije dete onda računajte da će vaš oporavak od operacije teško pasti i njemu, posebno ako je manje dete u pitanju i ne razume zašto ga ne smete podići i igrati se snjim kao ranije. Tokom dana brigu o bebi na neko vreme prpustite tati ili bakama, a vi se posvetite starijem detetu, bojite, mazite se, čitajte, radite stvari koje možete, a koji će zabaviti dete i pružiti mu osećaj sigurnosti.

4346110250_42802606dc_o

Ne smatrajte lekove protiv bolova neprijateljima. Nema nikakve potrebe da trpite bolove posebno ako su zaista nepodnošljivi. Posavetujte se sa lekarom da vam propiše šta možete uzimati, a za to vreme bebu hranite formulom.

Ne ustručavajte se da pričate o radu creva i stolici. Pre napuštanja bolnice, sestre i lekari će vam postavljati pitanja o radu creva i gasovima. Nipošto se nemojte ustručavati da odgovorite što iskrenije jer su ti podaci veoma važni da bi se procenio tok oporavka.

Smeh u ovom slučaju nije lek. Kada imate ogroman rez preko stomaka smeh nije baš najugodniji osećaj na svetu, naprotiv. Žene koje su imale carski rez su rekle da su tokom smejanja imale osaćaj kako im konci pucaju, a bol je bio prilično jak. Isto tako ako osetite da ćete kihnuti ili se zakašljati preko stomaka stavite jastuk i pokušajte ublažiti pritisak.

14283762079_d29d47a0c0_z

Tražite pomoć kod tuširanja. Jedna od najosnovnijih radnji tokom oporavka od carskog reza može postati veoma komplikovana i zato tražite pomoć kad god idete na tuširanje da se ne bi desilo da vam ispadne sapun pa da se morate saginjati, a to se nikako ne preporučuje.

Krvarenje nakon carskog reza može biti nešto obilnije nego nakon vaginalnog porođaja. Kod većine žena koje su imale vaginalni porođaj krvarenje nakon porođaja se uglavnom ne razlikuje od standardnog menstrualnog ciklusa, kod carskog reza to može biti nešto drugačije i obilnije. U svakom slučaju ako mislite da krvarite previše obratite se lekaru samo da bi vam odagnao sumnje da nešto nije u redu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar