Menu 

Sigurno ste do sad već i sami zaključili kako mnoštvo zdravstvenih problema možemo lečiti na potpuno prirodan način, sam uz promenu nekih životnih navika ili uz pomoć posebno osmišljenjih diijeta, jer ono što unosimo u organizam je jako važno za naše zdravlje.

Sindrom policističnih jajnika je sigurno jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja od koga pate mnoge žene širom sveta, a prema nekim podacima od njega pati čak sedam odsto žena koje još uvek nisu u menopauzi. Iako je ovaj problem prilično rasprostranjen postoji veoma malo informacija kako se on može lečiti prirodnim putem.

Mi vam danas donosimo savete za posebnu dijetu koja može drastično poboljšati vaše zdravstveno stanje ukoliko patite od ovog sindroma.

Šta je sindrom policističnih jajnika?

Najjednostavnije rečeno to je stanje koje karakteriše hormonalni dsbalans u ženskom organizmu. Tačnije rečeno taj disbalans se posebno odnosi na količinu izlučenih muških hormona koje proizvode jajnici. Iako se u nazivu ovog sindroma spominju ciste, njihov razvoj nije neophodan da bi se ovo stanje dijagnostikovalo.

Za sindrom policističnih jajnika lek još uvek nije pronađen, ali postoje određena sasznanja kako genetska predispozicija i neadekvatna ishrana mogu biti glavni indikator. Pošto je okrakterisan kao disbalans muških hormona kod žena, stručnjaci tvrde da se ovaj sindrom može dovesti u red pomoću posebne dijete.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Kad je u pitanju ova bolest simptomi se razlikuju od slučaja do slučaja, a neki od najčešćih su:

 • Neredovne menstruacije.
 • Pojačan rast dlačica na licu i telu.
 • Ciste na jednom ili oba jajnika.
 • Nekontrolisano gojenje.
 • Neplodnost.
 • Apneja tokom spavanja.
 • Rezistentnost na insulin i problemi sa metabolizmom.

Spasonosne dijete

Jedan od najefikasnijih šablona ishrane je onaj koji promoviše gubitak kilograma i smanjuje nivo hormona insulina. To je zato što sindrom policističnih jajnika u kombinaciji sa viškom kilograma izaziva rezistentnost na insulin, a to dramatično povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i ostalih metaboličkih problema. Pored toga. Visok nivo insulina utiče i na regulisanje seksualnih hormona što automatski po+goršava sindrom policističnih jajnika.

Koji god način ishrane vam pomogne da izgubite kilograme i snizite insulin to je znak da je stanje sa sindromom policističnih jajnika bolje. Kad su u pitanju dijete imate nekoliko mogućih opcija.

Dijeta sa smanjenim udelom ug2577934551_e4c0c6664d_zljenih hidrata

Ovo je način ishrane u kome je na minimum smanjen unos ugljenih hidrata što automatski znači da ćete morati povećati unos proteina. Ovakav način ishrane će vas zasititi, nećete biti gladni, a veoma brzo ćete primetiti rezultate i to bez preciznog brojanja kalorija.

Smanjen unos ugljenih hidrata je prilično efikasan kad je u pitanju lečenje otpornosti na insulin i dijabetesa tipa 2, ali pre nego se odlučite na ovu dijetu obavezno razgovarajte sa lekarom.

 

Ketogena dijeta

Ova dijeta sledi šablon smanjenog unosa ugljenih hidrata i povećanog unosa masti. Nakon nekog vremena pridržavanja ovakvom načinu ishrane dolazi do poveća proizvodnje ketona koji postaju glavni izvor energije, umesto ugljenih hidrata. Ovo je posebno korisno kada je u pitanju snižavanje nivoa insulina i gubitak kilograma.

Pre nekoliko godina održano je istraživanje tokom koga su žene sa policističnim sindromom jajnika bile podvrgnute ovakvom načinu ishrane, a one su nakon 24 nedelje u proseku izgubile 12 odsto prvobitne telesne težine, a zabeleženo je i značajno poboljšanje kad je u pitanju nivo hormona.

Niskokalorična dijeta i dijetalne tablete

U veoma niskokalorične dijete spadaju one koje zagovaraju unos od ne više od 800 kalorija tokom dana, a jedna studija je pokazala da su ovakve dijete veoma delotvorne kad je u pitanju gubitak kilograma kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika, ali i kod onih koje samo imaju višak kilograma.

Najveći problem kod ovakvih dijeta jeste što je njihovo delovanje kratkoročno i kilogrami se brzo vraćaju, a mogu ostaviti i trajne posledice na vaš metabolizam. Isti je slučaj i sa dijetalnim tabletama, delotvorne su, ali takođe mogu doneti više šetet nego koristi jer jednom kad ih prestanete piti kilogrami se vraćaju munjevitom brzinom.

Mlečni proizvodi

8633311271_79ed17d1ae_z

U jednoj studiji je objavljeno kako unos mlečnih proizvoda povećava rizik od sindroma policističnih jajnika za 15-16 odsto, a to se posebno odnosi na obrane mlečne proizvode, odnosno one sa smanjenim udelom masti.

S druge strane punomasni mlečni proizvodi su povezani sa smanjenim rizikom od neplodnosti što znači da ujedno štite od ovog sindroma. Kad su u pitanju ova saznanja još uvek nije sve jasno i neophodno je obaviti više detaljnijih istraživanja da bi se otkrio tačan uticaj mlečnih proizvoda na hormone.

Važni saveti

Ukoliko imate problem sa sindromom policističnih jajnika važno je da odmah uvedete neke promene kad je u pitanju vaša ishrana i način života. Samo neke od njih su:

Povećajte unos folne kiseline i folata. Folna kiselina i folati su oblici vitamina B koji su od velikog značaja kad je u pitanju smanjenje proizvodnje komponente u krvi koja se naziva homocistein. Visok nivo ove komponente povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a žene koje imaju sindrom policističnih jajnika obično imaju i povišenu ovu komponentu.

Hrana u kojoj se nalaze folati i folna kiselina

 • Mahunarke
 • Spanać
 • Špargle
 • Zelena salata
 • Brokoli
 • Avokado
 • Narandže
 • Mango

1799606352_2295ff7078_z

Ograničite unos šećera i brze hrane. Ovo ne treba ni da vam kažemo, jasno je da šećeri i masna i pržena hrana ne mogu biti sastavni deo niti jednog zdravog programa ishrane. Hrana koja je bogata šećerima podiže nivo insulina što dovodi do gojenja, problema sa ovulacijom i neplodnošću.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar