Menu 

Ako ste ljubitelj cvjetnih oaza i zelenila, spojite ugodno s korisnim. Umjesto biljaka koje “kradu” kiseonik prebacite se na počišćivačice vazduha.

biljkeZahvaljujući istraživanjima međunarodne inicijative Biljke za ljude iz Dizeldorfa dobili smo listu poželjnih biljaka, koje odlično filtriraju vazduh, uklanjaju štetne materije (i sve prisutan formaldehid), povećavaju količinu kiseonika… Svekvin jezik, đavolji bršljan, zmajevac i nisu baš lijepa imena za ovako korisne biljke, ali to ne znači da im ne trebate dati šansu.

Areca palma može da naraste 1,5 metar u visinu i proizvodi dovoljno kiseonika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku “čistačicu” vazduha.

Svekrvin jezik (Sanseverija), iako ima neobično ime, specijalnost joj je pretvaranje ugljendioksida u kiseonik. Savršena za spavaće sobe.

Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku ili uopšte u prostorijama gdje boravi mnogo ljudi (u kancelarijama), jer je odličnan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz vazduha.

Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno ovu biljku (ako ste u mogućnosti) držati u kupatilu.

Brdska palma takođe upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač vazduha.

Spatifilum upija toksine iz farbi ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizuje radijacije elektronskih uređaja, idealno mjesto za nju je pored računara ili TV-a. Takođe, mnogi je rado smiještaju u kupatila, jer dobro uklanja spore buđi.

Gerber, ne samo što ima divan cvijet, nego i uklanja benzen iz vazduha, koji se koristi kao rastvor za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida. Takođe, upija ugljend dioksid i daje više kiseonika tokom noći.

Pored ovih biljaka, među najbolje sobno cvijeće zaduženo za čistiji vazduh spada i: hrizantema, zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, orhideja, aloe vera, fikus, drvo života, … (Pogledajte još zanimljivih biljaka za vaš dom)

Piši!
Širi dalje!
8 komentara
 1. Za ljepši i ugodniji dom: 7 biljaka koje morate imati u kući [Fotogalerija] – Prvi u svijetu

  […] (Namirnice.ba/Wikipedia/Lifepress Magazin) […]

 2. Za ljepši i ugodniji dom: 7 biljaka koje morate imati u kući [Fotogalerija] | Torte i kolaci

  […] (Namirnice.ba/Wikipedia/Lifepress Magazin) […]

 3. Za ljepši i ugodniji dom: 7 biljaka koje morate imati u kući [Fotogalerija] – Slatka Kuhinja

  […] (Namirnice.ba/Wikipedia/Lifepress Magazin) […]

 4. Za ljepši i ugodniji dom: 7 biljaka koje morate imati u kući [Fotogalerija] | Balkanac | Informativni magazin

  […] (Namirnice.ba/Wikipedia/Lifepress Magazin) […]

 5. Za ljepši i ugodniji dom: 7 biljaka koje morate imati u kući [Fotogalerija] – Narodni lijekovi

  […] (Namirnice.ba/Wikipedia/Lifepress Magazin) […]

 6. violeta

  OK!
  Sad mi nije jasno . Prije nekoliko godina svugdje u napisima su nas upozoravali da nije zdravo u spavacoj sobi imati biljke jer tokom nocinavodno ispustaju ugljicni monooksid. Specijalno nas se upozoravalo na fikuse filadendrone i druge sobne biljke s kozastim liscem , jer navodno ispustaju neke radioaktivne supstance. Kada ce konacno istrazivanja poceti sa nakanom trazenja istine , namjesto ugurivanja date u shemu koju treba dokazati.

 7. Za ljepši i ugodniji dom: 7 biljaka koje morate imati u kući [Fotogalerija] | Namirnice.ba

  […] (Namirnice.ba/Wikipedia/Lifepress Magazin) […]

 8. ole gor

  ovo svako treba da zna i ima u kuci…

Napišite komentar