Menu 

Ako je vaš posao takav da su vaše ruke opterećene, često na udaru ili podložne oštećenjima, osetljivije ili mnogo vremena posvećujete radovima u vrtu ili bašti morate paziti na pravilnu negu.

Ako zapustite ruke to može dovesti do suvoće, pucanja kože, pa i bolnih ranica. Da se to ne bi dogodilo držite se ovih pravila, a bilo bi dobro da napravite i ovu efektivnu kremu protiv grubih ruku – Napravite sami: krema za grube, oštećene ruke.

Rukavice

Verovatno vam je često teško raditi sa rukavicama i niste navikli, ali potrudite se da to promenite. Kvalitetne rukavice će vam spasiti ruke, posebno ako ste često u bašti ili vrtu. Ređe ćete prati ruke i nećete morati da ih trljate i četkate, što, ako često radite, može biti vrlo loše za kožu.

Pranje ruku

Trudite se da ruke ne perete prečesto, ali, ipak, ne zaboravite da operete nokte. Nežnom četkicom uklonite i prljavštinu ispod noktiju. Samo pazite da četkica bude mekana i da ne trljate dugo i pregrubo. Pazite i na zanoktice.

Ako su vam ruke posebno osetljive najbolje bi bilo da nabavite prirodni sapun, najbolje kastilj sapun, jer se događa da ruke morate oprati više od 20 puta tokom dana. Sapun isušuje ruke i zato je ključan onaj koji je nežan prema koži, a pored kastilj sapuna možete nabaviti i neki koji ima određen postotak kreme.

Prirodni lekovi za grube ruke

Često grešimo i ruke peremo u vrućoj vodi. Na taj način grublje uklanjamo prirodna ulja sa naše kože i ona ih teže obnavlja. Najbolje je da ruke perete u mlakoj vodi i s vremena na vreme uradite piling. Možete koristiti mešavinu šećera i sveže isceđenog limunovog soka. Ovaj piling je dobar i za izbelivanje staračkih pega sa ruku. Posle samo namažite ruke maslinovim uljem. Napravite i pastu od šećera i maslinovog ulja. Utrljavajte je na ruke 60-tak sekundi, operite mlakom vodom i lagano posušite peškirom. Hidratizirati ruke možete i uz pomoć meda. Samo ih namažete ovim prirodnim zaslađivačem, ostavite kratko da deluje i operite mlakom vodom. Pasta od sode bikarbone i vode je, takođe, odličan piling za ruke. Natrljate je na ruke i operite. Ne zaboravite da posle pilinga morate hidratizirati kožu.

Tu vam mogu pomoći kakao puter, šea puter, kokosovo ulje, med, ali i prirodna ulja poput maslinovog, jojobinog, bademovog. Ali, možete i pre spavanja utrljati na ruke obično biljno kuhinjsko ulje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar