Menu 

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, a pre odlaska na put treba da obavite nekoliko važnih sitnica na koje ćemo vas mi podsetiti. Pored toga da dva puta proverite šporet i peglu evo šta još treba da uradite pre nego otputujete.

Čak i oni najbolje organizovani pred put uvek imaju najviše posla i zato se često dešava da zaboravimo obaviti neke veoma bitne sitnice. Detaljno pročitajte listu obaveza za koju mi smatramo da se treba završiti pre svakog dužeg putovanja.

Platite račune pre nego otputujete. Veoma je važno da sve račune ne ostavljate za plaćenje nakon što se vratite iz dva jednostavna i veoma očita razloga. Jedan je taj što postoji mogućnost da prođe rok za plaćanje računa pa će vam se za sledeći mesec računati bespotrebne kamate, a drugi je taj što će vam budžet nakon odmora biti verovatno dobro oslabljen. Ako koristite internet bankarstvo možete namestiti da se računi plate automatski.

4115679211_d8ec9e2064_z

Pregledajte novčanik i izbacite nepotrebne stvari. Izbacite iz novčanika sve stare kartice, vizit karte, račune koji vam nisu potrebni čisto da ostavite prostor za neke nove koji će vam na putu biti potrebni.

Napravite kopije najvažnijih dokumenata. Prije nego krenete obavezno iskopirajte pasoše i kreditne kartice i uvek ih nosite sa sobom, nikad ne znate kad će vam i da li zatrebati.

Sredite kalendar. Pre nego otputujete obavezno pregledajte kalendar obaveza i premestite sve sastanke za vreme kada se vratite. Isto tako, odgodite ili otkažite kod lekara, zubara, frizera ili kozmetičara, ako vam se termini poklapaju sa godišnjim.

Obavestite banku da putujete tako da ih ne začudi internacionalni promet da ne bi slučajno prijavili neku prevaru.

Isključite sve iza sebe. Da se ne biste nervirali oko toga da li ste zaboravili isključiti peglu ili šporet pre nego odete jednostavno isključite glavni osigurač na satu i to je to.

Namestite automatsko odgovaranje na mejlove. Da bi ljudi znali da ste otišli na odmor namestite automatsko odgovaranje na mejlove, a na telefonu možete kreirati posebnu glasovnu poruku sa obaveštenjem da ćete se javiti po povratku.

Dva puta proverite jeste li spakovali sve potrebno. Najvažnije je je da proverite dokumenta, (pasoš, ličnu karticu), ako putujete autom obavezno proverite da li imate zeleni karton. Isto tako proverite da li ste poneli karte, propusnice…

Ponesite užinu i nešto za čitanje. Ako vas očekuje dugačak put avionom od kuće obavezno ponesite nešto za čitanje nemojte bacati dodatni novac na aerodromima.

Očistite frižider i kantu za smeće. Iz frižidera pobacajte sve što bi se moglo pokvariti dok vas nema da vas ne bi dočekali neugodni mirisi, a isto važi i za kantu za smeće.

Operite posteljinu. Nema lepše osećaja nego zavaliti se u čistu i mirisnu posteljinu nakon nekog putovanja i zato obavezno pre odlaska operite posteljinu.

pakovanje

Ponesite punjače i napunite sve uređaje. Pobrinite se za to da vam svi uređaji pre polaska budu u potpunosti napunjeni i dva puta proverite jeste li poneli punjače za sve.

Tečne stvari stavite u plastične kesice. Kada pakujete kozmetiku i preparate za ličnu higijenu obavezno ih stavite u plastične kesice i dobro zatvorite da ne bi slučajno došlo do prolivanja po ostalim stvarima.

Nadamo se da smo vam malo pomogli i podsetili vas na neke sitnice koje se jednostavno moraju obaviti pre svakog puta.

Srećan vam put i lepo se provedite.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Babula

    Obavezno na telefonskoj sekretarici i recite kad se vracate da se lopovi ne iznenade
    :-)

Napišite komentar