Menu 

Sok od limuna je nešto što koristimo u raznim domenima domaćinstva. Upotrebljavamo ga u kulinarstvu, za čišćenje, a redovan je deo kućne apoteke.

Iako možda mislite da ste otkrili sve načine na koje možete iskoristiti limunov sok, sigurni smo da ćete na našoj listi pronaći nešto što do sad niste isprobali.

Melem za nokte

Ako su vam nokti žuti i beživotni nakon što ste dugo vremena često koristili odstranjivač laka problem ćete rešiti ako u malu posudu iscedite malo limunovog soka i namačete nokte samo minut-dva. Neke žene tvrde da je ovaj kratki tretman više nego delotvoran, a ako u posudicu dodate i kašiku maslinovog ulja nokti će ojačati za tili čas.

Konzervans za hranu

Ako pojedino voće i povrće kao što su avokado, jabuke, kruške želite sprečiti od tamnjenja jednostavno ih premažite limunovim sokom. Pomalo uvelu salatu oživežićete ako je potopite u vodu u koju ste iscedili jedan limun.

dreamstime_s_29278450

Dezodorans

Ako ste zaboravili poneti dezodorans, a oznojili ste se tokom dana kao “hitna pomoć” će vam poslužiti sok svežeg limuna. Jednostavno utrljajte sok limuna ispod pazuha i kiselina će ubiti bakterije koje izazivaju neugodan miris. Sok limuna možete koristiti kao stalnu zamenu za standardne dezodoranse jer ne sadrži štetne materije.

Neugodni mirisi u domaćinstvu

Čistili ste ribu ili ste seckali beli luk, pa nikako ne možete da se rešite neugodnog mirisa, istrljajte ruke limunovim sokom i neugodan miris će nestati za tren oka. Isto tako, limunov sok će vas osloboditi neugodnog mirisa iz frižidera, mikrotalasne ili bilo koje druge površine. Ako vam se ne sviđa miris hrane koju kuvate kao što je kupus, kiseli ili slatki, u jelo iscedite parče limuna i miris će automatski postati ugodniji.

Sredstvo protiv insekata

Većina kućnih insekata je veoma osetljiva na miris limuna, a tu se ubrajaju paukovi, mravi, mušice, pa čak i žohari koje je veoma teško istrebiti. Premažite limunovim sokom sva mesta gde mislite da se insekti okupljaju.

Sredstvo za izebeljivanje pegica i bora

Iako još uvek nije sto posto potvrđeno da ovaj tretman deluje ukoliko ste sve ostalo probali ništa vas ne košta da probate i ovo. Jednostavno na komadić vate nakapajte limunov sok i njime premazujte pege na rukama i licu. Neke žene tvrde da nakon dve nedelje ovog tretmana rezultati budu jasno vidljivi.

dreamstime_s_21091158

Čistač prozora

Uz pomoć limunovog soka ćete prozore očistiti od tvrdokornih mrlja od vode i prašine puno delotvornije i lakše nego nekim sredstvom za čišćenje koje je pritom puno štetnih materija. Limunov sok možete iscediti direktno na krpu za čišćenje ili ga pomešajte sa malo vode u bocu sa raspršivačem, a nakon toga prozore obrišite novinskim papirom.

Čistač mrlja

Mrlje na tkanini od znoja, vina, plesni ili bobičastog voća lako možete odstraniti pomoću limunovog soka. Mrlje na izdržljivijoj tkanini možete premazati pastom napravljenom od limuna i soli dok delikatniju tkaninu tretirajte čistim limunovim sokom, pa zatim isperite pod hladnom vodom.

Lek za bolno grlo

Kašičicu limunovog soka pomešajte sa malom čašom mlake vode pa time grgljajte bolno grlo. Ponavljajte nekoliko puta u toku dana i bol i ostljivost grla će veoma brzo nestati, a što je najvažnije limun ima antibakterijsko delovanje.

Spas protiv peruti

Limunov sok možda neće sprečiti ponovni nastanak peruti, ali njime se veoma efikasno možete rešiti već postojećih pahuljica peruti koje su se napravile na vašoj kosi. Jednostavno pre pranja umasirajte limunov sok od korena do vrhova, ostavite da deluje desetak minuta pa šamponirajte kao i obično.

Čistač metala

Stari sjaj bakarnim tavama ili posudama od nerđajućeg materijala vratićete ako ih premažete limunovim sokom, a zatim isperete mlakom vodom. Primetićete da su sve mrlje od vode nestale.

I još jedan mali savet: ako vam se riža zalepila, nakapajte malo limunovog soka i za sekund će biti rastresita i sveža.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar