Menu 

Donosimo recept za najjednostavniju bebi kupku protiv pelenskog osipa koja zaista deluje. Mame testirale!

Bebe često, na žalost, dobiju pelenski osip (pročitajte Prirodna krema protiv pelenskog osipa). Ako se ovo dogodi trebate pripaziti na nekoliko stvari i isprobati ovu prirodnu kupku, koju preporučuju čak i pedijatri.

Na šta pripaziti

beba u kadi plavojU većini slučajeva pelenski osip možete ublažiti na prirodan način uz pomoć mnogih sredstava (Prirodna rešenja za osip kod beba).

Važno je da je bebina koža što više suva, a što manje i kraće u kontaktu sa urinom i izmetom. Zato menjajte pelene što češće – proveravajete pelenu svaka 3 sata. Poželjno je da pelenu menjate i noću ako dete ima osip i da očistite kožu.

Koristite što bolje upijajuće pelene, ali pazite da plastični deo pelene ne dolazi direktno u dodir sa bebinom kožom i da pelena nije preuska.

Ne koristite vlažne maramice sa alkoholom (mogu da izazovu pojačano peckanje i da utiču na proširenje osipa), a najbolje je da nežno čistite predeo pogođen osipom čistom paučnom krpicom ili pelenom i mlakom vodom. (Izbegavajte sapune; koristite isključivo blagi ako je baš potrebno). Dobro isperite i posušite. Držite bebu povremno da leži bez pelena da bi se koža oporavila. Koristite sredstva na bazi cink oksida (konsultujte se sa pedijatrom).

Bebi kupka protiv pelenskog osipa

Sve što vam treba za ovu kupku su zobene pahuljice i soda bikarbona (nije obavezno). Ovu kupku mogu koristiti i stariji (pročitajte i Zob – žitarica koja leči mnoge bolesti) i odlična je za ublažavanje malih boginja, ekcema, ujeda insekata, svraba, pa tako i pelenskog osipa.

Pripremite:pelenski osip kupka 1

  • 1/2 šolje čistih zobenih pahljica (presovana zob, bez dodataka, šećera, …) za bebinu kadicu (1 šolja ide za odrasle, za kadu standradne veličine)
  • Gaza
  • Soda bikarbona

Gazu presavijte u dva sloja i uspite zobene pahuljice. Zavežite u zavežljajčić čvrsto. U kadicu uspite toplu vodu za bebicu, pa ubacite zavežljajčić. Malo ga pritisnite prstima i cedite da bi se voda zamutila. Ostavite u vodi i kupajte bebu u kadici 15-tak minuta. U vodu možete dodati i 1 do 2 kašike sode bikarbone. Posle je samo izvadite i lagano posušite kožu peškirom, bez trljanja. Beba će mnogo mirnije spavati, a osip će biti ublažen. Ovo možete ponavljati nekoliko puta dok osip ne nestane.

pelenski osip kupka 3Pazite da ne kupate bebu kojoj još nije otpao i zarastao pupčić u ovoj vodi i nikada bebu ne ostavljajte bez nadzora.

Za starije bebe, koje mogu da sjede na tuti možete u čistu i dezinfikovanu tutu staviti ovu smesu i namestiti dete da sedi.

Fotografije i ideju smo pronašli na sajtovima Pinterest i Andthenthereweremore.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar