Menu 

Kada kuvamo i pripremamo sva ona ukusna jela, na žalost, ispunimo ne samo kuhinju, nego ponekad i celu kuću raznim ne tako ugodnim mirisima. Saznajte kako da ih brzo eliminišete.

Lepo je, naravno, kada nam kuća miriše na divne cimet keksiće, ali ne šire sva jela nosu ugodne mirise. Najveći problem bude kada pravimo večeru, gosti nam ubrzo dolaze, a kućom se šire neprijatni mirisi, koji su “putovali” iz kuhinje prema sobama. Uz to, iz kuhinje mogu da dopiru i drugi smradovi – iz kante za smeće, iz mašine za suđe, iz frižidera, …

Protiv mirisa tokom kuvanja

Kada pripremate jelo (posebno kada je u pitanju ručak ili večera, dinstanje luka, pečenje ribe i slično) držite vrata drugih soba zatvorenima. U kuhinji uključite kuhinjsku napu ili ventilaciju i otvorite prozor.

Pre nego što uključite ringle dobro ih pregledajte (kao i rešetke plina). Ako na nekim ima ostataka hrane ili je kapnulo ulje ružni mirisi će uništiti i sam početak pripreme jela. Obavezno ih dobro očistite i posušite pre uključivanja rerne.

serpe rucak na sporetu

Tokom pripremanja jela najbolje bi bilo da odmah perete prljavo suđe, uklanjate masnoću, pakujete ostatke hrane, brišete kuhinju, … (Neka vam pomaže suprug ili neko od drugih članova porodice).

Najbolje je da kuhinju dobro provetrite posle (ali tokom) kuvanja. Pored toga, kada završite sa pripremom jela, obavezno sve posklonite, operite i očistite (ne zaboravite izneti smeće i neka vam je frižider mirisan i čist). Od velike pomoći mogu biti i ovi trikovi:

  1. Tokom ili posle kuvanja na jednoj od ringli stavite da krčka u šerpi mešavina vode i sirćeta (pola-pola). Sirće se se osećati možda na početku, ali će ispariti, a upiće druge mirise.
  2.  U posudi možete krčakti i kore limuna i narandže (ili nekoliko kašika sode bikarbone pomešane sa vodom)
  3. Upalite aromatične i mirisne sveće
  4. Držite u kuhinji u posudici kuglice vate natopljene ekstraktom vanile

Prljave i smrdljive cevi

I iz odvoda u sudoperi mogu da dopiru neugodni mirisi. Očistite ih dobro nekim sredstvom za pročišćavanje odvoda i zalijte vrelom vodom (pazite se štetnog isparavanja). Cevi možete pročititi na prirodan način kombinacijom sirćeta i sode bikarbone. Uspite sodu u cevi, pa zalijte sirćetom. Odmah poklopite odvod krpom, jer će izaći pena zbog reakcije sode i sirćeta. Ostavite krpu pritisnuti teglicom – neka deluje bar 15-tak minuta.

Frižider

dinstanje rucak pusi seVažno je, naravno, da ga čistite redovno. Najbolje krpom koju ste umočili u rastvor vode i sirćeta. Frižider redovno “oslobađajte” namirnica kojima je istekao rok i trudite se da one koje šire jače mirise držite poklopljene u posudicama. Takođe, u frižideru za upijanje ružnih mirisa možete iskoristiti ovo prirodno sredstvo, za koje ćete recept pronaći u tekstu Kako da zauvek uklonite neugodan miris iz frižidera.

Ali, i držati kuglice vate natopljene u ekstrakt vanile ili zrna kafe.

Kanta za smeće

Dno kante za smeće pospite slojem sode bikarbone – ona će upijati neugodne mirise. Slično deluje i mačiji pesak, ali kantu trebate povremeno čistiti – najbolje sirćetom ili izbeljivačem kada trebate da ubijete razne štetne bakterije.

Mašina za suđe

Povremeno mašinu za suđe operite bez suđa. Uključite da radi prazna, bez deterdženta. Važno je, naravno i nju da čistite redovno, a kako detaljnije možete pročitati u tekstu Šta sve možete oprati u mašini za suđe.

Takođe, postoje i posebni mirisi namenjeni za mašine za suđe, a njih možete nabaviti u svim marketima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar