Menu 

Stolnjaci mogu biti prava muka kada je u pitanju peglanje, posebno ako ih peglate više, pripremate za slavu ili neki praznik. To može sami sebi olakšati. Saznajte kako da brzo opeglate stolnjake.

Pored nekih dobrih trikova koji će vam pomoći da ubrzate i olakšate peglanje naučite i kako se to peglaju stolnjaci bez pegle.

Priprema

stolnjak poguzvan se susiStolnjake trebate oprati prema uputstvima na etiketama. Poželjno je da ih, da bi dobili svežinu i belinu, da ih pre pranja u mašini natopite u mešavini tople vode i sode bikarbone i osatvite da tako odstoje preko noći. Takođe, mrlje možete trljati prethodno pastom od sode. Takođe, ako perete samo stolnjake, prašku, u mašini, možete dodati još malo sode bikarbone.

Kada ste ih oprali ne sušite ih u sušilici. Ostavite ih da se tek malo prosuše na vetru ili suncu i peglajte ih poluvlažne. Možete ih i takve staviti u platnene vrećice i u zamrzivač. Sledeći dan (kada vam budu potrebni da ih peglate) izvadite iz zamrzivača i iz vrećice, ostavite kratko da se odlede, pa ih onda peglajte.

Peglanje

Ukoliko su vam stolnjaci ipak u potpunosti suvi pršćite ih vodom i peglajte na pari. Međutim umesto vode nabore ćete lakše izravnati posebnom mešavinom: pomešajte 1 kašiku kukuruznog skroba sa 2 šolje vode; dobro izmućkajte (dok se skrob ne rastvori) i stavite u sprej bocu.

Ako želite da se dodatno osigurate stavite komade aluminijumske folije ispod navlake za dasku za peglanje, jer folija reflektuje toplotu pa će delovati tako kao da peglate sa obe strane. Još saveta za lakše peglanje pronaćićete u tekstu Trikovi za lakše peglanje odeće.

stolnjak vezeni

Najbolje je da je pegla uključena na najjače. Ako posle peglanja stolnjaci nisu još uvek u potpunosti suvi oabvezno ih prebacite preko stolica ili ih obesite tako da se ne stvaraju nabori.

Možete i dok peglate ispeglani deo pomerati na stolice sa naslonom koje ste postavili uz dasku za peglanje (ovo je posebno korisno ako su stolnjaci zaista veliki).

Peglanje bez peglanja

Stolnjake možete izravnati i opeglati i bez upotrebe pegle. U ovaj trik se kunu mnoge domaćice. Potrebna je samo mala priprema noć pre, a stolnjaci će se ispraviti dok vi spavate.

Na veliki sto stavite peškire (ili jedan veliki) – izravnajte ih. Preko njih zategnite stolnjak (pazite samo da krajevi ne vise preko stola (mora biti ceo na stolu i na peškiru (ili peškirima). Našpricajte stolnjake vodom (najbolje je da koristite dobru raspršujuću bocu sa špricom). Ostavite ih tako preko noći. Stolnjaci će se sami izravnati ili, ako su baš neki “uporni”, bar će vam peglanje biti olakšano.

stolnjak rucak na balkonu

Slaganje stolnjaka

Opeglane stolnjake je teško sačuvati a da se nabori ne pojave ponovo. U ovom slučaju najbolje je da ih namotavate na kartosnke rolne ili drvene bezbojne karniše. Nadstolnjake samo urolajte na karonske rolne (od aluminijumske ili plastične folije), a za veće stolnjake upotrebiti karniše ili neke druge drvene oble šipke. Kada ih umotate samo šipke naslonite uz zid ili obesite. Kada vam budu potrebni samo ih odrolajte i postavite na stolove.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar