Menu 

Upravo ste zamenili parket i potrebni su vam saveti kako da vaši drveni podovi što duže ostanu sjajni i neoštećeni? Na pravom ste mestu, mi vam donosimo nekoliko jednostavnih smernica koje će sačuvati sjaj vašeg parketa.

Iako ste uložili popriličan novac da obnovite vaše drvene podove to ne znači da po njima ne treba da hodate, ali nekoliko malih promena je svakako dobrodošlo.

Obuća i nameštaj

http://www.dreamstime.com/stock-photo-black-stilettos-image11327710

Ne kažemo da u potpunosti treba da zabranite hodanje po parketima u obući, ali ako su u pitanju visoke potpetice to maksimalno izbegavajte. Nogari od nameštaja takođe mogu napraviti ogrebotine na parketu i zato ispod nogara stavite zaštite koje možete kupiti u svim bolje snabdevenim supermarketima.

Ispred ulaznih vrata obavezno stavite otirač i brišite obuću pre svakog ulaska jer to može sprečiti da na cipelama unesete štetne hemikalije koje ste nakupili tokom dana, a koje mogu oštetiti parket. Ovo se posebno odnosi na zimski period kad se ulice posipaju solju, jer so može da izgrize površinski sloj laka na parketima.

Idealna temperatura

Idealna temperatura za drvene podove je između 15-26 stepeni Celzijusovih sa 30-50 procenta vlažnosti vazduha. Nemojte preterano da brinete o ovoj stavci jer temperatura vazduha u kući treba drastično da se promeni i ostane takva neko vreme da bi došlo do promene na drvenim podovima, a to svakako nećete dozvoliti.

Redovno čistite prašinu

Usisavajte ili čistite podove dva puta nedeljno ili svakodnevno ako ste u mogućnosti, a jednom nedeljno podove prebrišite krpom napravljenom od mikrovlakana sa sredstvom za čišćenje koje je pH neutralno. Sredstva za brisanje podova možete kupiti ili napraviti sami, tako da pomešate 1 kašiku sirćeta sa 3 litre vode. Izbegavajte proizvode za poliranje i poseban sjaj drveta koji sadrže aditive.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-cleaning-equipment-set-wooden-floor-image37904023

Renovirajte parket

Parket napravljen od kvalitetnog drveta ukoliko se pravilno održava verovatno će trajati ceo život, ali ako su se oštećenja pojavila najbolje bi bilo da pozovete profesionalce koji će parkete premazati novim slojem zaštitnog laka. Ako imate puno ukućana koji marširaju kroz kuću ne pazeći da li će nešto prosuti na parket, a pored njih imate i kućne ljubimce koji ponekad nuždu obave upravo na parketu verovatno ćete morati brusiti parkete svakih 7-10 godina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar