Menu 

Proleće je najbolje vreme da sredite vaš životni prostor od tavana do krova, da očistite i prebrišete svaki ćošak. Ipak, uzmite u obzir da generalno čišćenje kuće nije nimalo naivan i lak posao za koji vam treba dobra organizacija.

Evo sa kojim pogreškama biste se mogli susresti.

(ne)Organizacija

Stavite na papir plan čišćenja i pridržavajte ga se od početka do kraja. Gledajte da počnete sa prostorijama koje su najteže za čišćenje kao što su kuhinja i kupatilo, a one manje komplikovane ostavite za sami kraj kad već budete umorni.

Skupite sve četke, krpe i sredstva za čišćenje u jednu kantu koju ćete lako nositi od prostorije do prostorije.

ciscenje

Usamljeni jahač

Ne junačite se, ni slučajno nemojte u prolećno čišćenje krenuti potpuno sami. Prihvatite svaku pomoć, koja vam se nudi, pa makar bila i od vaše jače polovine. Uključite i klince, neka lupaju tepihe. Ako živite sami pozovite prijatelje na druženje i radnu akciju.

Prava oprema

Čišćenje može da se oduži u nedogled ako ne koristite pravi alat i prava sredstva za čišćenje. Ono što morate imati jesu: krpe sa mikrovlaknima i usisivač sa raznim nastavcima. Ako ste u mogućnosti nabavite čistače na paru koji su nezamenjivi kada je u pitanju brisanje podova.

Naporan rad

Ne preterujete sa željom da sve uradite čim pre. Uzmite si vremena, podelite posao i na dva dana ako treba. Kada čistite sanitarije ostavite sredstvo da deluje neko vreme, a vi sedite, još vas puno posla čeka.

Previdi

Ne zaboravite na skrivena mesta u mašini za pranje suđa, rernu, roletne, venecijanere i korpe za smeće. U velikoj količini posla zaboravimo neke male, ali veoma bitne kutke.

Nedostatak krpa

Obavezno pre početka čišćenja obezbedite sebi više krpa i menjajte ih u tokom brisanja. Čišćenje sa prljavom krpom i nema baš nekog smisla.

ciscenje2

Ne čekajte proleće

Da zaključimo. Čistiti morate redovno i tokom zimskog perioda, ukoliko održavate kuću čistom, prolećno čišćenje ne bi trebalo da bude baš toliki problem.  Naučite članove porodice da svaki put nakon upotrebe umivaonika ili kade jednostavno našpricaju sredstvo za čišćenje i isperu vodom, neka im pređe u naviku da čiste za sobom olakšaće i sebi i vama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar