Menu 

Da se kladimo da niste razmišljali da mačiji pijesak možete upotrebiti na neki drugi način osim za održavanje “WC-a” vašeg ljubimca?

O, možete, itekako. Nadamo se samo da vam maca neće zamjeriti. Inače, kao mačiji pesak prvo je upotrebljavan obični, ali od 1948.u prodaji je “modifikovani” sa glinom, koji bolje upija i teže se raznosi po kući.

vreca za spavanjeMirisi

Kao što upija neugodne mirise iz kutije pijesak može pokupiti i druge neugodne mirise – iz patika, iz frižidera ili iz kante za smeće. Posle treninga, ako vam vaša sportska obuća ne miriše baš najbolje uspite malo mačijeg pijeska i ostavite kratko. U frižideru možete držati posudicu napunjenu pijeskom, koji će uvlačiti mirise, kao i kada ga stavite na dno kante za smeće. Ružan miris koji se “ugnijezdi” u šatorima i kamperskim vrećama za spavanje spriječićete ako malo mačijeg pijeska stavite u čarapu, zavežete, pa ubacite u složen šator ili vreću.

Led i čišćenje staza

Da biste spriječili klizanje pospite ga po zaleđenim stazama ili nosite vrećicu u autu u slučaju nekih sličnih nezgoda sa ledom. Mrlje od nafte sa betona očistićete ako na svježu mrlju odmah stavite malo pijeska, a ako je u pitanju stara fleka onda prvo naspite preko mrlje malo razrjeđivača, pa tek onda sloj mačijeg pijeska. Ostavite da djeluje 12 sati, pa uklonite.

cvece sadjenjeCvijeće

I baštovanke mogu imati dosta koristi od “mačijeg WC-a”. Bolju drenažu ćete imati u saksijama ako biljke posadite umjesto u čistu zemlju u mješavinu zemlje za cvijeće i mačijeg pijeska (pola-pola). A ako želite da osušite i sačuvate svoje cvijeće, samo ga ubacite u posudu sa mačijim pijeskom i dobro je zatvorite.

Maska za lice

Ma kako neobično zvučalo ovaj pijesak možete upotrijebiti i da napravite masku za lice (jer sadrži obično bentonit glinu). Važno je da koristite samo pijesak bez mirisa i dodataka (više pročitajte u tekstu – Neobičan trik za lepotu).

Otjerajte krtice

Ove štetočine ne vole mačiji pijesak. Sipajte ga u njihove rupe, ako su vam napali baštu i otjeraćete ih zauvijek.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Simon Blackadder

    Taj bentonite “pesak” je najgori za macke jer one udisu sitne cestice iz peska koje im se posle lepe u respiratornim organima.

  2. Tref Sport

    Odlicni saveti, nema sta. Uvek aktuelni. Bravo.

Napišite komentar