Menu 

Iako mnogi misle da su jesen i zima godišnja doba kad u bašti nema šta da se radi, to je daleko od istine. U jesen i zimu pripremamo zemljište da bi na proleće bilo spremno za nove sadnice. Evo šta sve treba da uradite u bašti ovih dana.

Iako vam je bašta možda hobi u kom uživate, zimski radovi nisu toliko opuštajući i zabavni, jer je vreme hladno i padavine su česte, ali su veoma bitni da bi nam zemljište na proleće bilo spremno za nove sadnice i semena.

dreamstime_s_30468855

Šta sve treba da uradite ovih dana

1. Odstranite sve ostatke jednogodišnjig biljaka i podšišajte većinu višegodišnjih biljaka. Nemojte ih podšišati sve, jer će vam ptičice biti zahvalne ukoliko ostavite neke biljke poput suncokreta, jer se tu za ptičice uvek nađe hrane, a i veoma lepo izgleda čak i tokom zime. Svim ostalim biljkama iskopajte korenje i očistite lišće zahvaćeno plesni i gljivicama da ne bi zarazilo celo zemljište. Dobro proverite da ostaci biljaka u kompostu nemaju nametnike ili neku bolest.

2. Sa žbunstih biljaka odsecite sve suve grančice, ali sa podrezivanjem ruža pričekajte do ranog proleća.

3. Suvo lišće koje vam se nakupilo u dvorištu iskoristite da ušuškate višegodišnje biljke, ali samo ako je zdravo i po sebi nema crnih mrlja koje mogu uništiti zdrave biljke.

4. Zaštite ruže i ostale delikatnije biljke tako što ćete oko korena biljke staviti što više suvog lišća koje će ih štititi od zamrzavanja. Lišće sklonite tek u rano proleće pre nego ih budete podrezali.

5. Nakon prvog jačeg mraza sve nežnije sadnice kao što su ljiljani, dalije, gladiole izvadite i presadite u saksije na toplom mestu sve do proleća.

dreamstime_s_3331365

I na kraju, napravite organizaciju alata, očistite garažu, popišite sve što imate i sve ono što vam nedostaje, da kad stigne proleće u potpunosti budete spremni da se posvetite svom omiljenom hobiju i da vaša bašta ponovo bude najlepša u komšiluku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar