Menu 

Iako važe za velike izelice, za životinje sa devet života kojima ništa ne može naškoditi postoji hrana koje vaše ljubimice mačke ipak nikako ne bi trebalo da jedu.

Iako će vas neke od namirnica sa ove “crne liste” možda iznenaditi nikako ne bi trebalo da ih dajete vašim macama i nemojte da pokleknete niti jednog trenutka. S druge strane neke od namirnica koje ljudi jedu su za mečke dobre i sigurne, ali u malim količinama. Ove koje vam danas nabrajamo su apsolutno zabranjene.

mačka2

Sirova riba. Iako se veruje da mačke obožavaju sirovu ribu, ona im može prouzrokovati probleme sa probavom i zato je izbegavajte davati mačkama. U sirovoj ribi se nalazi komponenta koja razlaže vitamin B i dovodi do nedostatka tijamina što može uzrokovati neurološke probleme kod mačaka.

Crveni luk i vlašac. Mačke su dva puta osetljivije na toksične komponente iz luka od pasa što im može oštetiti crvena krvna zrnca čak i ako konzumiraju veoma male količine i nije važno da li je luk sirov ili termički obrađen.

Sirova jaja. Jaja životinjama obezbeđuju proteine, ali im sirova jaja mogu doneti i slamonelu koja kod mačaka izaziva panakreatitis. Mačkama davajte kuvana jaja, ali retko i u malim količinama.

Kosti. Koščice mogu izazvati gušenje i napraviti blokadu u crevima što može biti veoma opasno. Veterinatri preporučuju da mačkama nikad ne dajete kosti i tvrdu hranu koja im može oštetiti zube.

Masni ostaci od mesa mogu izazvati probavne smetnje i pankreatitis i radije ih bacite kada pripemate ručak nego da ih dajete ljubimcima.

mleko

Mleko. Kod većina odraslih mačaka se javlja netolerancija na mleko što izaziva mučninu i proliv.

Hrana koju možete davati mačkama jesu male količine konzervisane tunjevine i tvrdog sira.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar