Menu 

Sezona za krečenje je u punom jeku. Mnogi i pored brojnih majstora i molera ovaj posao žele obaviti sami. Evo nekoliko saveta koje morate znati ako želite okrečiti vašu kuću na pravi način.

Koju vrstu boje odabrati?

Postoje dve vrste boje kad je krečenje u pitanju, a to su boje na bazi ulja (one od kojih zidovi sjaje) i one na bazi vode. U današnje vreme nema potrebe za bojama na bazi ulja. Modernije varijante boja na bazi vode se gotovo podjednako sjaje, a prednost im je što se mnogo brže suše. Kada kupujete boju ne štedite i birajte one poznatijih proizvođača.

krečenje2

Koliko boje je potrebno?

Opšte pravilo da vam je za dobro krečenje potrebno oko 4 litra boje na svaka 32 kvadratna metra. Sve što treba da uradite jeste da pažljivo izmerite prostorije koje želite krečiti i dimenzije odnesete u prvu prodavnicu “boja i lakova”. Danas postoje i mašine koje izračunavaju tačnu količinu boje za krečenje. Koliko god vam prodavac ili mašina kažu da vam je potrebno vi uvek kupite malo više za svaki slučaj.

Treba li da koristim baznu boju?

Ukoliko ne želite da tamnu boju prekrečite nekom dosta svetlijom nijansom, ili vam zidovi nisu previše isflekani bazna boja vam neće biti potrebna. A, ako su zidovi poprilično umazani bazna ili premaz boja će biti pravo rešenje.

krečenje

Kojim redom da počnem krečenje?

1. Očistite sve zidove od paučine i prljavština.

2. Trakom zalepite stolariju.

3. Na pod stavite najlon ili stari čaršaf.

4. Kistom obojite sve ćoškove.

5. Krečite prvo plafon, zatim zidove…

Ako niste sigurni da krečenje možete izvesti sami, ako nemate dovoljno pribora i niste baš spretni možda bi bilo najbolje da pozovete molere i prijavite se u hotel na dan-dva.

Ako planirate renovirati kuhinju saznajte kako da to uradite bez mnogo novca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar