Menu 

Kao mali smo obično voleli kockice šećera, posebno one koje su dolazile u raznim oblicima ili bojama. Ovaj put vas učimo kako da napravite svoje oblike od šećera.

Toliko je jednostavno da ćete se pitati zašto to niste pre radili. Uostalom šećer u kocki je skuplji od običnog šećera, a za ovaj recept vam ne treba gotovo ništa drugo osim šećera. Tako ćete sa ovim kockicama uštedeti, a bićete ponosni, jer je to vaših ruku delo.

Nabavite modlice. To mogu biti posudice za led (birajte silikonske sa raznim oblicama, recimo srce i listić) ili modle za sitne kekse. Modlice možete napraviti i sami od limenki soka. (U galeriji pogledajte kako).

secer kockice3Počnite sa dve šolje šećera (belog ili smeđeg). Stavite pola šolje šećera u posudu i kaši;icom dodavajte vodu i ostatak šećera polako mešajući neprestano dok ne dobijete gustu pastu. Ali, pazite – šećer se ne sme otopiti, niti smesa sme biti retka. Zato – polako sa vodom. (Kao da pravite gusti piling). Ovom smesom punite modlice – dobro ga pritisnite i ugurajte u modle. (Punite ih samo do pola smesom). Ostavite preko noći da se suše. Nakon toga ih pažljivo izvadite iz modlica i služite už čaj ili kafu.

Pored ovog, postoji još jedan recept za ukrasne šećerne kockice, koje se obično upotrebljavaju kao dekoracija na tortama i kolačima. Pored šećera za ove kockice će vam trebati i boja za hranu i jedno belance. (Kako da napravite prirodnu boju za hranu pročitajte OVDE)

Stavite pola šolje šećera u posudu, dodajte malu količinu boje za hranu i dobro pomešajte. Voda vam u ovom slučaju ne treba, već dodajete 1 kašičicu belanceta. Sve dobro pomešajte i razvaljajte smesu na dasci za seckanje oklagijom. (Ukoliko se smesa razdvaja i nije kompaktna, dodajte joj još malo belanca, ali ne previše da se šećer ne bi u potpunosti otopio). Modlom isecate oblike (kao kada pravite keksiće) i redate ih pažljivo na papir za pečenje u tepsiju. (Da biste dobili razblažene nijanse glavne boje sa kojom ste počeli, potrebno je samo da u prvu smesu dodajete postepeno još šećera i još belanaca. Na taj način ćete dobiti nove bleđe nijanse).

Šećer kockice sada trebate peći (prosušiti) u prethodno zagrejanoj rerni na 100C samo 10 minuta. Izvadite ih i ostavite da se stvrdnu preko noći.

I šta mislite? Da li ćete praviti?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nermina-Crna Omanovic

    Halida Salkanovic

Napišite komentar

Zdravlje

Mezoterapija se dugi niz godina praktikuje u Francuskoj kao jedan od efikasnijih tretmana za gubitak kilograma, ali je u ostatku sveta postala tek nedavno. Ako razmišljate da smršate na ovaj način evo...