Menu 

Ako želite oterati insekte, komarce, muhe i neke nepoželjne bube razmislite o sadnji biljaka, od čijih mirisa ove životinje beže.

Naravno, ne smetaju nam leptirići, bubamarice i slične bubice, već smo većinom ogorčeni na komarce i muve, pa i mrave.

Ove biljke možete posaditi kraj stazica oko kuće i balkona (ili uz baštu) ili u saksijama, pa ih pomerati kako vam bude odgovaralo. A, čak su i lepe.

dvoriste lavanda

Lavanda

Taj divni cvet koji možemo upotrebiti na tako mnogo načina svakako treba da ima zasluženo mesto u vašem dvorištu i u saksijama. Ako ne zbog divnog mirisa i izgleda, onda zbog komaraca. Kako miris lavande odbija ove sitne napasnike poželjno je da je posadite blizu ulaznih vrata ili držite saksije lavande kod ulaza i na prozorima.

Indijska citronela

Jedna od najboljih protiv komaraca. Raste kao žbunić sa uskim dugačkim listovima. Spada u limunske trave. Ulje ove biljke se dodaje svećama, koje se prave namenski protiv komaraca. Međutim, vi je možete posaditi i u dvorištu da odbijete male leteće napasnike – uz mačiju travu, ruzmarin i puzavu pelargoniju (divan ukrasni cvet). Osigurajte se, posadite ove biljke i sigurno ćete bar smanjiti nalete komaraca.

indijska citronela

Menta

Duž bašte je dobro posaditi malo mente da biste je odbranili od invazije mrava i drugih buba. Inače, gotovo sve biljke iz društva mente su dobre protiv miševa, žohara, mrava, komaraca, muha, …

Bosiljak

Protiv muva, al i komaraca odličan je bosiljak, čije listiće često koristimo u kulinarstvu. Lako uspeva na većini klimatskih područja. Posadite ga u saksije i rasporedite na balkone i kod ulaznih vrata. Postoji više vrsta bosiljka, ali svi su poprilično delotvorni kada je u pitanju teranje muva.

bosiljak glinene saksije

Matičnjak

Posadite ga uz stazice ili blizu ulaznih vrata i biljka će držati bube podalje od vaše kuće. Voli sunce ili poluosunčane delove, ali i vlažnu zemlju sa dobrom drenažom. Međutim, kako se širi brzo, najbolje je da ga držite pod kontrolom u saksijama.

Neven

Kao i lavanda, neven je jedan vrlo koristan i lep cvet. Ima specifičan miris, koji se nikako ne dopada komarcima. Držite neven blizu ulaznih vrata i kod otvorenih prozora da biste zaustavili komarce. Zanimljivo je i da neven odbija i insekte koji napadaju paradajz, pa ih slobodno možete posaditi među redove paradajza za dodatnu zaštitu.

neven u basti

Mačija trava

Jedno istraživanje je pokazalo da je mačija trava i do deset puta efektnija od glavne supstance koja se nalazi u mnogim industrijskim sredstvima za odbijanje insekata. Vrlo je efektna kada treba oterati komarce. Lako ju je uzgojiti, a postavite je samo na mesta sa kojih želite oterati komarce. Neki ljudi se trljaju listovima ove biljke ili koriste ulje da bi se spasili od uboda komaraca. Mada, postoji mogućnost da će vam mačke biti prisnije, jer obožavaju miris ove biljke.

Pročitajte i tekst – Prirodni sprejevi protiv komaraca i buba.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar