Menu 

Kućne biljke zahtevaju posebnu negu, jer nemaju kišu da ih okupa ni jutarnje sunce da ih osuši. Njihove listove potrebno je čistiti i negovati.

Kao i vama i kućnim biljkama treba tuširanje. Prašina i isparavanja koja se gomilaju na listovima zatvaraju pore na biljci i ona otežano diše. Kiša i vetar su zaduženi za čišćenje biljaka vani, ali ove kućne ovise o vama, posebno one koje pročišćavaju vazduh ili koje se nalaze u kuhinji. Na njih se ne lepi samo prašina, već i masnoće, ulja i druge čestice koje se prenose vazduhom. One pod tim teretom klonu.

Biljke žive zahvaljujući fotosintezi – upijaju sunčevu svetlost i ugljen dioksid putem lišća i tako se hrane, ali ako im je lišće prekriveno slojevima prljavštine one će brzo propadati.

Čišćenjem ne samo da ih činite lepšima, već stimulišete rast, razvoj i kontrolišete najezdu insekata.

Tuširanje

biljke u kadi tusiranje

Priredite biljkama s vremena na vreme kišu. Stavite saksije u kadu i istuširajte biljke. Neka mlaz vode bude manji i slabiji – kao nežna kiša – da ne biste preterali ni sa vodom. Ostavite ih da okapaju u kadi i da se malo posuše, pa ih, ako je moguće iznesite malo na sunce. Ovo kupanje im priredite bar svaka tri meseca. Nemojte nežne cvetove prskati pod jakim mlazom vode. Ne koristite, ipak, hladnu vodu, jer može oštetiti lišće. Takođe, pod tuš ne stavljajte biljke iz porodice kaktusa i one sa “čupavim” listovima.

Briskanje

brisanje liscaBiljke koje imaju glatke listove može brisati nežnom spužvicom ili pamučnom krpicom sa malo mlake vode. Za one biljke koje imaju posebno prljave i masne listove može upotrebiti malo prirodnog deterdženta (poput kastilj sapuna). Iako se savetuje da ne koristite mleko, jer možete zatvoriti pore mnogi se kunu da dobro deluje na njihove biljke. Ipak, možete ih poprskati sa malo razređenog piva i prebrisati nežno krpicom. Obrišite listove sa obe strane. Budite pažljivi da ih ne polomite.

Za one biljke sa “čupavim” listovima poput afričkih ljubičica, nije preporučljivo da ih briskate vlažnom krpicom. Koristite samo meku četkicu (može i neku staru za zube) i malo ih početkajte da uklonite prašinu.

Nega

Uklonite i uvele listove i cvetove da biste biljki dali prostora za napredak (posebno pregledajte i zemlju u saksiji). Uklonite i stabljike koje na sebi nemaju listova.

kucne biljkeListove možete probati prebrisati i korom od banane. Unutrašnjim delom prelazite preko listova – krenite od unutrašnjosti prema vrhu lista. Tako ćete dobiti lep sjaj, a nećete oštetiti biljku.

“Druženje” vani

Ako je sunčano i lepo vreme (ali ne i pretoplo) izvadite kućne biljke u “šetnju”. Našpricajte ih običnom vodom i stavite vani na stazice. Ovo je dobro vreme da ih pregledate i uklonite insekte, ako ih pronađete. Prebrišite listove i ponovo ih malo našpricajte običnom vodom, zalijte i ostavite malo na nežnom suncu.

Imate li vi nekih svojih trikova za čišćenje biljaka? Podelite ih sa nama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar