Menu 

Ako imate kantu za kompost, ako pravite prirodno đubrivo od kuhinjskog otpada onda obavezno obratite pažnju na stvari koje ne biste trebali kompostirati.

Na žalost, u kantu za kompost često bacamo sav kuhinjski otpad misleći da je potpuno svejedno – da će sve to “zemlja pojesti”. Ali, daleko smo od istine. Nikada ne izjednačavajte kantu za otpatke i kantu za kompost. Pogrešnim odabirom prirodnih otpadaka možete uništiti đubrivo i ne samo to, već tako i naštetiti biljkama umesto da ih nađubrite najboljim prirodnim dodacima.

kompost u rukama

Šta ne kompostirati:

Mlečne proizvode. Mleko, pavlaka, jogurt, mlečni namazi i slični proizvodi nisu dobar materijal za kompost. Ne samo što šire loše mirise, nego mogu da privuku i neželjene goste kod vaše kante za kompost.

kompost ogradjenHleb i peciva. Tu spadaju, pored hleba i raznih peciva, i kolači, testenina i većina pečene hrane od brašna. Nije im mesto u ovom gnojivu jer mogu da privuku razne neželjene insekte.

Ulje. Iskorišćeno ulje za kuvanje u većini domova završi u WC šolji ili kanti za kompost. Naravno, oba poteza su pogrešna. To ulje miriše kao ukusna hrana za mnoge životinje, ali je i pozivnica za razne insekte. Takođe, može da poremeti vlažnost komposta.

Meso. Pečeno, kuvano ili sirovo – kosti, krv, ostaci ribe, masnoća. Ništa od toga ne bi trebalo da bude u kompost kanti. To predstavlja samo još jedan magnet za insekte i životinje, a i užasno smrdi prilikom raspadanja.

Riža. Malo neobično, ali kuvana riža je plodno tlo za razvoj raznih bakterija koje svakako ne želite u kvalitetnom đubrivu, kojim ćete negovati svoje biljčice. A ni sirova riža se ne preporučuje.

kompost losOrasi. Sadrže organsko jedinjenje juglon, prirodni aromatski sastojak, koji može biti toksičan, vrlo štetan za neke biljke.

Otporne biljke. Jače biljke poput maslačka i bršljana su vrlo prilagodljive i umesto da se rastvore u kompostu one bi mogle da se tu razvijaju i rastu.

Papir. Tu mislimo na većinu papira teško obojenog – magazini, katalozi ili bilo koji papir koji je tretiran jačim hemikalijama i bojama i dodacima. Te hemikalije svakako ne želite oko paradajza, krastavaca i svog cveća, koje ćete đubriti ovim kompostom.

Otpad kućnih ljubimaca. Čini se logičnim, zar ne? Da dodate otpatke iz kutije sa peskom. Međutim, fekalije vaših kućnih ljubimaca mogu da sadrže razne parazite i viruse koji nisu pogodni za kompost. Uz to sa njima obično dolazi i deo peska, pa ni to nije poželjno.

Ugalj. Neke vsrte uglja sadrže nusprodukte nafte, koji su vrlo štetni za biljke i trebate ih izbegavati.

Uginule biljke. Bilje koje je obolelo i tako se osušilo ne treba ubacivati u kantu za kompost jer te bolesti mogu tu da se pritaje i da ih prenesete putem đubriva na zdrave biljke.

Pročitajte i tekst Gnojivo za baštu: jednostavno i brzo, te Zašto je zečije gnojivo tako dobro za organsko povrtlarstvo?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar