Menu 

Naučnici su napravili neverovatnu stvar kad je u pitanju lečenje dijabetesa tipa 1, reč je o biočnikom pankreasu koji je prošao sve ključne testove kad je u pitanju borba sa dijabetesom. Otkrivamo vam kako to ova spravica može pomoći dijabetičarima.

Bionički pankreas je u stvari eksperimentalni, nosivi uređaj koji konstantno meri nivo šećera u krvi pacijentu i automatski daje insulin ili lekove koji podižu nivo šećera, po potrebi. Ovaj uređaj je testiran u stvarnom životu i test je kažu stručnjaci, uspešno prošao.

Ovaj uređaj kontroliše nivo šećera u krvi bolje od standardnih monitora koji se trenutno mogu naći na tržištu, a insulinska pumpica je testirana pet dana kod 20 odraslih i 32 pacijenta tinejdžerskog uzrasta. Za razliku od veštačkih pankreasa na kojima se trenutno radi, a koji imaju svrhu da regulišu samo povišen šećer u krvi, ovaj bionički pankreas redukuje i nagli pad šećera baš kao i pankreas, pravi organ.

Uređaj je razvila grupa naučnika iz Masačusetsa i univerziteta u Bostonu, a dobre rezultate potvrdila je i Američka asocijacija dijabetičara.

Bionički pankreas namenjen je oima koji boluju od dijabetesa tipa 1, koji više puta dnevno treba da proveravaju nivo šećera u krvi i daju si injekcije insulina. Ova naprava bi upravo tim ljudima zaista olakšala život i skinula im ogroman teret sa leđa.

pankreas1

Sastoji se iz tri dela: dve pumpice veličine mobilnog telefona za ubrizgavanja šećera ili insulina kao i monitor koji se povezuje na iPhone. Tri male iglice idu ispod kože obično u predelu stomaka i na taj način se uređaj povezuje sa pacijentom.

Pored svega toga, oboleli ipak moraju dva puta dnevno da testiraju nivo šećera u krvi standardnim uređajem da bi se uverili da monitor ispravno radi i da daje potrebne doze insulina ili glukagona.

Pacijenti koji su testirali ovaj uređaj kažu da je on pravo otkriće i da zaista olakšava život posebno onima koji su nivo šećera u krvi morali testirati 8-10 puta u toku dana.

Iako na papiru sve izgleda sjajno postoji još nekoliko prepreka koje treba da se pređu da bi bionički pankreas dospeo na tržište i postao dostupan svima kojima je neophodan. Njegovi izumitelji kažu da svakodnevno rade na unapređenju ove spravice i žele naglasiti da je njihov ključni zadatak da obolelima od dijabetesa obezbede život sa što manje uređaja i naprava, a ne više.

Mi se iskreno nadamo da će u tome uspeti.

Foto:http://www.ctvnews.ca

Sviđa nam se
Autor
Bionički pankreas za obolele od dijabetesa tipa 1
Datum
Ime
Bionički pankreas
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar