Menu 

U proseku, odrasla osoba godišnje oboli od prehlade ili gripa dva do tri puta, kod dece je to mnogo češće. Klinci ispod dvije godine šmrcaju, kašlju ili kišu čak do 10 puta godišnje. Većina nas radi pogrešno mnoge stvari koje olakšavaju širenje virusa, a mi vam danas ukazujemo na pogreške.

Hibernacija

Zimi se virus prehlade lakše prenosi iz prostog razloga što više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, pretrpanom javnom prevozu, svlačionicama, čekaonicama, a manje na svežem vazduhu. Virusi se prenose putem ruku i putem vazduha, kad kišemo ili kašljemo. Ono što je najbolje je činjenica da je sprečiti širenje virusa poprilično jednostavno i nije neka nauka. Umesto da odete u bioskop, kao što ste planirali jednostavno prošetajte po zimskom vazduhu. Izbegavajte blizak kontakt sa ljudima, gužvu i naravno perite ruke sa saspunom, kad god vam se ukaže prilika.

kihanje

Pretoplo oblačenje

Treba da znate jednu veoma važnu stvar, a to je da prehlada ne dolazi zbog toga što ste se smrzli na putu do kuće ili što niste imali rukavice. Prehladu uzrokuje virus. Hladnoća utiče na to da vam je imunitet u trenucima kad vam je hladno malko oslabljen i ako ste u tom trenutku izloženi virusu lakše ćete ga pokupiti. Kada izlazite napolje u ovo vreme, oblačite se slojevito, birajte garderobu napravljenu od prirodnih materijala koja će vam obezbediti toplinu i udobnost. Ovo neće pomoći da izbegnete prehladu, ali ćete moći duže ostati napolju i baviti se fizičkom aktivnosti, što je sjajno za jačanje imuniteta.

Pogrešno kijanje i kašljanje

Ovo su savim normalne životne pojave i nikako ne bi trebalo da ih sprečavate, ali veoma je važno na koji način kijate i kašljete. Ako kišete u dlan, mogućnost širenja virusa je mnogo veća. Učite klince da kišu u unutrašnju stranu lakta, na taj način širenje virusa se uveliko smanjuje. Isto tako tokom sezone prehlade i gripa izbegavajte preterano diranje po licu jer je to najlakši način da virusa sa ruku dospeju do nosa, usta i očiju.

Vitamin C

Sigurno su i vas vaše majke terale da unosite velike količine vitamina C, na prve znakove prehlade. Vitamin C jeste dobar, ali se na njega nikako ne smete u potpunosti osloniti, jer njegova delotvornost u slučaju prehlade nije u potpunosti dokazana. Stručnjaci kažu da ehinacea i cink mogu uticati da bolest kraće traje ako ih uzimate na prve simptome. Tinkturu ehinacee da bi delovala uzimajte svakih nekoliko sati tokom dana.

vitamni i lekovi

Karantin

Jedna od velikih grešaka koje većina ljudi radi jeste junačenje i odbijanje da ostanu u krevetu kad prehlada stigne. Ako imate bolesnika u kući, veoma je važno da često perete ruke, posteljinu i držite ga podalje od posla, škole i javnih mesta. Stručnjaci kažu da na prve simptome prehlade oboleli mora da ostane kod kuće, što zbog sebe, ali i zbog drugih.

Vitamin D

Kad je u pitanju prehlada i grip svi smo više manje fokusirani na pojačane doze vitamina C i na neki način zanemarujemo ostale veoma važne, ako ne i važnije vitamine. Vitamin dD je neophodan da bi nam imunitet bio snažan i da bi se odbranili od virusa. Pošto ga u organizam dobijamo uglavnom putem sunca, tokom zimskih dana stručnjaci preporučuju suplemente vitamina D.

Sviđa nam se
Autor
U čemu grešite tokom sezone prehlade i gripa
Datum
Ime
Grip, prehlada, prevntiva
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar