Menu 

Neven nije samo lep cvet, već i prirodni lek. Kod nas se najčešće koristi kao lek za bolesti kože, ali to nije sve što on može ponuditi.

Danas je ovaj cvet cenjen i istraživan i kao koristan u borbi protiv raka, jer ima antiseptička, protivupalna i antibakterijska svojstva. Koriste ga za rane, opekotine, posekotine, bradavice, žuljeve, ekceme.

Njegove aktivne komponente stimulišu cirkulaciju i ubrzavaju ozdravljenje, zarastanje rana i slično. Cvetovi sadrže eterična ulja, flavonoide, vitamin C, proteine, …

Zbog toga ga mnogi imaju u svojim vrtovima, a cveta cele godine. Zovu ga i “cvet kiše”, jer se neće otvoriti ukoliko se sprema pljusak. Najbolje ga je brati u julu i avgustu i to sredinom dana kada je sunčano i toplo.

Cvetovi i listovi se mogu iskoristiti za sok (sveži) ili za čaj (sušeni). Najbolji izbor je, naravno, čaj (koriste se sušeni cvetovi).

Tinkture i infuzije nevena se koriste kod gastritisa, crevnih bolesti, upala jetre, … Tinktura je, takođe, efektivna u stabilizaciji menstrualnog ciklusa. Ukoliko se pije sedam dana pred menstruaciju, može ublažiti bol, posebno kod anemičnih osoba.

Uz to, neven u vidu losiona, kreme ili kao kupka, ublažava i leči akne, opekotine, inficirane rane i slične kožne probleme.

Ukoliko neko ima problema sa bubrezima ili čirom na želucu, preporučuje se da na stomaku drži “jastučić” u koji je stavljena “hrpica” poluosušenih cvetova nevena. Na sličan način se leči i neujednačen ten – cvetovi nevena u “jastučiću” se stavljaju direktno na lice.
Čaj od nevena možete piti redovno za čišćenje krvi, a neke žene ga koriste za intimnu negu da bi im pomoglo da unište protozu Trihomonas vaginalis, koja je uzročnik trihomonadnog kolpitisa, odnosno upale vagine, grlića materice i bešike. Čaj se tada pravi tako što se 10 gr sušenog cveća nevena prelije sa 100 ml vode i ostavi na sobnoj temperaturi neko vreme. Procedi se i koristi kao proizvod za intimnu negu.

Tinktura se obično koristi kod menstrualnih problema. Da bi ste je napravili potrebno je da 20 gr sveže ubranog cveća stavite u 100 ml 70-odstotnog alkohola. Smesa treba da stoji na toplom i sunčanom mestu 8 dana. Procedite je i spremna je za upotrebu. Da biste uredili menstrualni ciklus pomešajte 30 kapi tinkture u malo vode i uzimajte 3 kašike smese na dan.

(Pročitajte više i o iznenađujućim blagodetima tratinčice)

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Из Но Гуд via Facebook

    Жене дајте те рецепте!!!

  2. Ivana Petrovic Milojevic via Facebook

    Ja od nevena pravim melem za hemoroide! Fantastican je!!!!!

  3. Visnja Karafa Nahirni via Facebook

    O,da,protiv proširenih vena….sada ću naći recept i poslati vam ga.

Napišite komentar