Menu 

Jeste li znali da jedna od deset osoba tokom života ima kamenje u bubrezima? Najnovija istraživanja govore da je ovaj medicinski problem poslednjih godina u blagom porastu i zato želimo da vas savetujemo šta da uradite da to sprečite.

Kamenje u bubrezima može biti jako bolno, a oni koji su iskusili bolove kažu da su to jedini bolovi koji se mogu meriti sa porođajnim. U ovom slučaju prevencija je jako važna i zato pažljivo čitajte šta vam je činiti da sprečite pojavu kamenja u bubrezima.

14764190621_1c8363f481_z

Ne podcenjujte znojenje. Saune, časovi joge i intenzivni treninzi mogu biti veoma dobri za vaše zdravlje, ali mogu izazvati kamenje u bubrezima. Stručnjaci to objašnjavaju time da višak tečnosti koji gubimo znojenjem vodi do manjka proizvodnje urina. Što se više znojite manje ćete mokriti, što može dovesti do stvaranja kamenaca u bubrezima i urinarnom traktu. To ne znači da treba da prestanete sa ovim aktivnostima, nego da za vreme vežbanja ili boravka u sauni pijete što više vode.

Oksalati. Ovo je supstanca koja se nalazi u mnogim prirodnim namirnicama, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, mahunarke, žitarice pa čak čokoladu i čaj. Umereno konzumiranje ovih namirnica može biti od koristi ljudima koji su skoloni odreženoj vrsti kamenaca u bubrezima. Pogrešno je mišljenje da ćete izbacivanjem ovih namirnica u potpunosti sprečiti pojavu kamenaca. Tokom obroka jedite namirnice bogate oksalatima zajedno sa namirnicama koje su bogate kalcijumom, u tom slučaju verovatno će se oksalati vezati za kalcijum i manja je mogućnost stvaranja kamenaca.

Kalcijum vam nije neprijatelj. Nije neophodno da se odričete namirnica bogatih kalcijumom, sve što treba da uradite jeste da smanjite unos natrijuma i kao što smo već napomenuli, namirnice bogate kalcijumom, kombinujete sa namirnicama koje su bogate oksalatima.

Kamenac se obično vraća. Kao što smo već rekli na početku, mnogi izbacivanje kamenaca opisuju kao jedno od najbolnijih iskustava, ali nažalost ono se može ponoviti više puta u životu. Istraživanja su pokazala da imanje samo jednog kamenca uveliko povećava šansu za stvaranje novog. Važno je da se nakon izbacivanja prvog kamenca strogo pridržavate saveta lekara, redovno uzimate lekove i poštujete preporučenu ishranu.

Pripazite na hranu. Mnoga istraživanja su pokazala da citrusno voće donosi mnoštvo beneficija za bubrežne bolesnike i zato slobodno uživajte u limunadi, ali po mogućnosti onoj bez šećera, jer šećer nikako nije dobar za vaše bubrege. Veruje se da citrati u urinu sprečavaju vezivanje kalcijuma sa ostalim supstancama što je proces koji vodi do formiranja kamenaca. S druge strane postoje saznanja da citrati sprečavaju kristale koji su već prisutni zbog vezivanja jedni za druge da se uvećaju i naprave probleme.

3453081767_fb444d9859_z

Nisu svi kamenci jednaki. Pored kamenaca od kalcijum oksalata , još jedna veoma česta vrsta kamenaca su oni napravljeni od mokraćne kiseline. Crvena mesa i morski plodovi imaju visoku koncentraciju hemijskog jedinjenja poznatog pod nazivom purin. Povećan unos ovog jedinjenja vodi do veće proizvodnje mokraćne kiseline što stvara veće opterećenje za bubrege. Pojačano izbacivanje mokraćne kiseline utiče na pH vrednost urina što znači da on postaje više kiseo. Što više kiseline u mokraći, to veće šanse za stvaranje kamenaca. Da biste sprečili pojavu ovakve vrste kamenja. Smanite unos hrane koja sadrži purin kao što su crveno meso i morski plodovi te se fokusirajte na zdravu hranu (povrće, voće, žitarice) iz organskog uzgoja ako ste u mogućnosti.

Veoma je važno da na mininimum svedete unos šećera, a namirnice koje sadrže fruktzni kukuruzni sirup bi trebalo u potpunosti izbaciti. Alkohol takođe nije poželjan jer on podiže nivo mokraćne kiseline u krvi, a trebalo bi izbegavati i restriktivne dijete iz istog razloga. Smanjite unos proteina životinjskog, a povećajte unos onih na biljnoj bazi jer to može smanjiti kiselost urina, i ujedno smanjiti rizik od formiranja kamenaca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar