Menu 

Postoji zaista mnogo obolenja koja mogu napasti naša creva, ali jedna od svakako najčešćih je infekcija izazvana kandidom ili candida albicans. Kandida je poznata kao gljivica koja živi u organizmu i kada je u stanju mirovanja ne izaziva nikakve probleme.

Često se misli da su žene podložnije infekcijama koje uzrokuje ova gljivica jer se često povezuje sa vaginalnim infekcijama, ali činjenica je da od nje jednako boluju i muškarci, a kod njih se obično aktivira u gastroinstestinalnom traktu.

Prvi simptomi

Infekcija kandidom izaziva mnoštvo različitih simptoma na koje treba da obratite pažnju.

  • Opšti simptomi: hronični umor, žudnja za slatkišima, goenje, problemi sa kožom (akne, ekscem, psorijaza).
  • Gatsrointestinalni sipmptomi: Nadutost, gasovi, grčevi u stomaku, svrab rektuma, mogući proliv ili zatvor.
  • Hormonalni simptomi: Neredovne menstruacije kod žena, pojačani simptomi PMS-a, fibroidi, endometrioza.
  • Nervni sisitem: depresija, nervoza, problemi sa koncentracijom.
  • Imuni sisitem: Alergije, osetljivost na hemikalije, smanjena otpornost na infekcije, artritis.

Uzročnici gljivične infekcije

5636925576_0a5783edc7_o

Postoji zaista mnogo uzročnika koji mogu aktivirati kandidu uključujući konzumaciju alkohola, korištenje antacida, antibiotika ili kontraceptivnih pilula. Isto tako hlorisana voda može biti jedan od uzročnika baš kao i hrana koja sadrži antibiotike ili sintetičke hormone, a tu se najčešće misli na neorganske mlečne proizvode perad i meso. Kandidu može aktivirati i seksualni odnos sa osobom koja je već obolela, loša ishrana i naravno višak stresa u životu. Pored svega ovoga neka zdravstvena stanja poput neaktivne štitne žlezde ili dijabetesa mogu organizam učiniti ranjivim na kandidu, odnosno infekcije koje ona izaziva.

Biljke koje pomažu kod lečenja

Na svu sreću, u prirodi postoji zaista mnoštvo biljaka koje veoma efikasno leče infekcije izazvane kandidom, a neke od najefikasnijih su kamilica i ginseng.

Kamilica. Istraživanja su pokazala da antimikrobna aktivnost ekstrakta nemačke kamilice ima sbažno delovanje protiv većina gljivica, a kandide posebno.

6189860267_b7c259440f_z

Majčina dušica. U pojedinim studijama je objavljeno kako majčina dušica pomaže protiv gljivica čak i onda kada lekovi zakažu.

Ginseng. Ovo je biljka koja ima zaista dugačku tradiciju kad je u pitanju upotreba za jačanje imuniteta i borba protiv raznih obolenja među kojima je i infekcija kandidom. Najnovije istraživanje koje je sprovedeno nad životinjama je pokazalo da konzumacijom ove biljka znečajno smanjujemo uticaj kandide, a rezultati su dobijeni nakon što su istraživači u hrau životinjama sipali i ekstrakt ginsenga.

Ekstrakte svih navedenih biljaka možete kupiti u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane, a pre nego ih kupite obavezno se posavetujte i sa svojim lekarom iako su oni potpuno bezbedni za korištenje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar