Menu 

Vitaminske vode koje kupujemo po marketima isto kao i sportska pića pored vitamina i nutrijenata koje navodno sadrže imaju mnogo dodanog šećera i mnogo kalorija, što nikako nije odbro za vaše zdravlje. Kada vidite koliko je jednostavno napraviti vitaminsku vodu u sopstvenom domu nikad više neće potrošiti pare na onu iz supermarketa.

Ova vitaminska voda za koju vam donosimo recept ima fokus na vitaminu B, odnosno na pet različitih vrsta ovog vitamina koji nam pomaže da održavamo zdravima vitalne funkcije našeg organizma. Vitamin B se rastvara u vodi, a ne u mastima kako to čini većina vitamina i zato je potrebno puno češće ga unositi jer on putem urina napusti organizam vrlo brzo. Ovaj zdravi recept pronačli smo na sajtu koji se bavi zdravljem iz prirode Everydayroots.

voda

Vitamin B1 pomaže provođenje energije iz ugljikohidrata, povezan je sa DNK i RNK produkcijom kao i sa nervnim sistemom.

B2 ima veoma važnu funkciju u rastu i produkciji srvenih krvnih zrnaca kao i otpuštanju energije iz ugljikohidrata.

B3 održava dobar rad probavnog trakta i poboljšava zdravlje kože.

B6 proizvodi antitela koji jačaju vaš imunitet. Takođe potpomaže razgradnju proteina u organizmu. Što više proteina jedete to vam je potrebniji B6 vitamin.

B5 pomaže rad probavnog trakta i pomaže organizmu da bolje iskoristi ostale vitamine, posebno B2. Kao i ostale hranu pretvara u energiju i igra veoma važnu ulogu u dobrom radu metabolizma.

voce

Da napravite vitaminsku vodu prepunu B kompleks vitamina potrebno vam je:

  • Grančica ruzmarina (B1)
  • Limun isečen na kriške (B2)
  • Breskva (B3)
  • Komadići lubenice ili ananasa (B6)
  • Puna šaka malina (B5)

Svo voće isecite na približno jednake komade, poslažite ih u bokal ili veću teglu, prelijte vodom i ostavite da stoji u frižideru od 12-24 sata. Vodu možete dodavati u voće narednih 5 dana, a nakon toga napravite novu turu sa svežim voćem.

Najbolji način da u organizam unesete željene vitamine jeste kroz zdravu i izbalansiranu ishranu. Nezdrava hrana i vitaminski suplementi nikako nisu opcija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar