Menu 

Svi koji pate od sezonskih alergija znaju da se vreme kada počinju njihovi problemi sa kijanjem, kašljanjem, šmrcanjem i suznim očima polako, ali sigurno približilo. Donosimo vam korisne savete kako da se pripremite za sezonu alergija.

Iako je proleće nekima najomraženije godišnje doba, to naravno ne znači da do maja moraju živeti u balonu. Sa alergijom se pozabavite već sada i sigurno će vam biti bar malo lakše u narednom periodu.

Već sad počnite uzimati lekove. Ako imate propisane lekove za alergiju koje uzimate svake godine u proleće, nemojte čekati da se pojave prvi simptomi već lekove počnite uzimati odmah. Iako većina ljudi smatra da sezona alergija počinje u aprilu i maju, istina je da ona počinje nešto ranije. Lekove počnite uzimati dve ili tri nedelje pre nego što vam se simptomi inače pojavljuju.

902453344_9d0b5834cb_z

Prolećno čišćenje kuće prepustite nekom drugom. Veoma je važno da vaš dom držite čistim i urednim sa što manje alergena, ali samo čišćenje prepustite nekom drugom ko ne pati od alergija, jer čišćenje prašine i usisavanje može biti okidač za vaše simptome. Ako pak nemate kome da prepustite čišćenje obavezno nosite masku.

Češće perite garderobu. U proleće ćete morati prati garderobu češće nego obično, lekari čak preporučuju da istu garderobu nikako ne nosite dva puta za vreme sezone alergija, jer se svi alergeni nakupe na odeći čim izađete napolje. Isto tako veoma je važno da se presvlačite čim uđete u kuću iz vana.

Tuširajte se uveče. Ako imate naviku da se tuširate ujutro ukoliko ste alergični trebalo bi da promenite rutinu tokom kritičnih meseci. Važno je i da prilikom tuširanja perete i kosu jer baš kao što se alergeni skupljaju na odeći isto tako se skupljaju i u kosi.

Pijte više zelenog čaja. Iako efekat zelenog čaja na alergije nije naučno dokazan, japanski istraživači su otkrili da EGCG komponenta koja se nalazi u zelenom i crnom čaju utiče na način kako telo reaguje na poznate alergene. Naravno, to nikako ne znači da treba da prestanete piti tablete i počnete piti čajeve, ali trebalo bi da pijete više čaja nego inače.

4014611539_bfdaef47d5_z

Pijte manje alkohola. Studija koja je proučavala više od šest hiljada žena otkrila je da više od dve popijene čaše vina dnevno povećavaju rizik od simptoma alergije za duplo, čak i kod žena koje na početku studije nisu patile od alergija. Proces fermentacije tokom koga se dobija alkohol proizvodi histamin, hemikaliju koja je poznata kao okidač simptoma alergija. Posebno se klonite vina koje sadrži sulfate.

Uzimajte više omega 3 masnih kiselina. Ako pojedete ribu za večeru to neće rešiti vaš problem sa alergijama, da se razumemo, ali može pomoći kod jačanja imunog sisitema, smanjenja upale i ublažavanja reakcije na same alergene. Omega 3 masne kiseline se pored masne ribe mogu naći i u orasima i semenkama lana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar