Menu 

Ovaj dar prirode je korišten u kineskoj narodnoj medicini još pre 4000 godina. Saznajte zašto je zovu biljkom besmrtnosti i kako da pripremite ukusne reishi obroke.

Nekada davno u Kini su, čak, verovali da reishi može da vrati mrtve u život. Danas na nju gledaju kao na pravi tonik zdravlja. Ova gljiva ima antivirusna, protivupalna, protivparazitska svojstva, a odličan je borac protiv tumora. Reishi stabiliše krvni pritisak, štiti jetru i podiže otpornost organizma. Zato je koriste i kod bolesti koje napadaju imunitet, prilikom hemoterapija i kod osoba zaraženih HIV-om. (Ovde saznajte više o šitake gljivama, kojima je reishi najsličnija).

reishiReishi je najbolje koristiti kao čaj. Sušenu biljku možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili marketima. Napitak pravite tako što sušene reishi gljive potopite u vodu preko noći, bar na osam sati. Ujutro pažljivo uklonite reishi iz vode. Gljive vam više neće biti potrebne. Vodu u kojoj je bila reishi procedite i stavite u čistu posudu. Na umrenoj temperaturi tečnost kuhajte pet ili 10 minuta. Ostavite da se malo prohladi. Čaj možete zasladiti medom ili dodati limuna. Zanimljivo je da reishi, koju ste odstranili iz vode možete koristiti još jednom, jer i drugi put oslobađa lekovite sastojke.

Još jedan odličan način da pripremite reishi je da ih dodate u supe. I u ovom slučaju, morate ih ostaviti da odstoje u vodi preko noći. Odstranite ih iz vode dan posle (vodu iskoritite za čaj), kuhajte sa maslinovim uljem, malo soli i začinima po želji. Dodajte sastojke kao da kuvate supu od povrća.

Peći ih možete nakon što ih, takođe, ostavite u vodi osam časova. Kada ih izvadite iz vode, stavite ih na aluminijumsku foliju, pospite maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i začinima po želji. Foliju zamotajte da dobijete mali svežanj. Stavite ga na roštilj i na laganijoj vatri pecite sa obe strane pet minuta. Dobra ideja za zdrav roštilj, zar ne?

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Helena

    U kojim trgovinama se može kupiti?

  2. Svetlana

    Ne! Nikako takav roštilj ne može biti zdrav, obzirom da ga pripremate u aluminijumskoj foliji.

Napišite komentar