Menu 

Sigurno nikad u životu niste čuli da je nekome omiljeno jelo kuvana repa, repa na salatu ili supa od repe. Iako je poprilično zapostavljena u odnosu na sve ostale vrste povrća repa je veoma zdrava namirnica i trebalo bi da je uvrstite na svoj jelovnik. Evo i zašto.

Repa je veoma rasprostranjeno povrće u Evropi i ljudi je koriste još od predistorijskog doba. Često se svrstava među korenaste biljke poput peršuna, celera, krompira, ali ona je u stvari deo porodice kupusarki i baš kao i njeno rodbinsko povrće brokoli ili prokelj prebogata je nutrijentima, a veoma siromašna kalorijama što je uglavnom savršena kombinacija.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Pored korena, jestivo je lišće repe i donosi mnoge zdravstvene beneficije. Mi vam danas detaljnije govorimo o lekovitim svojstvima okrugle repe, obično bele kremaste boje sa ljubičastim vrhom koji uzrokuje izloženost suncu.

Nutritivne vrednosti repe. Jedna repa srednje veličine od oko 122 grama sadrži svega 34 kalorije, 0 grama masti, 8 g ugljenih hidrata i 1 gram proteina što je čini povrćem pogodnim za sve dijetalne programe.

Samo jedna repa dnevno obezbediće vam 54 odsto dnevnih potreba vitamina C, 8 % mangana, 7 % kalijuma i 5 % vitamina B 6, folata i bakra.

Lekovita svojstva

Konzumiranjem voća i povrća bilo koje vrste dokazano smanjujemo rizik od mnogih bolesti, a istraživanja su pokazala da konzumiranjem većih količina povrća poput repe smanjujemo rizik od gojaznosti, dijabetsa, srčanih obolenja i poboljšavamo opšte zdravlje organizma.

Lečenje divertikuloze. Dijete bogate vlaknima dokazano su veoma efikasne u lečenju divertikuloza, jer apsorbju vodu u debelo crevo što ublažava upalu i poboljšava rad creva. Ako je vaša ishrana bogata voćem i povrćem time smanjuejete pritisak i upale u debelom crevu. Jedna šolja kuvane repe obezbeđuje vam 4 g vlakana.

Snižava povišen krvni pritisak. Repa sadrži supstance koje se zovu dijetalni nitrati koje donose mnogobrojne beneficije po kardiovaskularni sisitem, uključujući snižavanje krvnog pritiska. Pored toga, repa sadrži i kalijum za koji je poznato da snižava krvni pritisak jer otpušta natrijum iz organizma i podstiče širenje arterija.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Borac protiv raka. Još 80-ih godina je objavljena studija u kojoj se govori da se konzumacijom kupusarki poput repe, karfiola i kupusa smanjuju šanse od kancerogenih obolenja. Nešto skorija istraživanja su otkrila da je za to zaslužna komponenta sulforafan koja kupusarkama daje pomalo gorkast ukus.

Obećavajuće rezultate pokazala je i studija koja je testirala sulforafan na više vrsta kancerogenih obolenja kao što su melanom, rak prostate, pankerasa i štitne železde. Veruje se da bi u budućnosti sulforafan mogao biti satavni deo lekova protiv kancera.

Mršavljenje, detoksikacija, poboljšanje probave. Pošto je veoma bogata vlaknima repa je savršeno povrće kad su u pitanju dijete, detoksikacija i poboljšanje probave. Repa vam sa velikom koncentracijom vlakana donosi osećaj sitosti uz mali broj kalorija jer vlakna dokazano stabilišu nivo šećera u krvi i sprečavaju žudnju za hranom.

Vlakna koja sadrži repa takođe sprečavaju zatvor i poboljašavaju rad digestivnog trakta, reguliše rad creva i odstranjuje toksine putem stolice i žuči. Najnovija istraživanja potvrđuju da dijetalna vlakna igraju veoma važnu ulogu za jačanje imuniteta, ublažavanju upala i bolesti povezanih sa upala kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabets, gojaznost i rak.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kako da uvrstite repu u ishranu

Kad kupujete repu obavezno birajte one manje, ali poprilično teške za svoju veličinu. Ukus treba da bude blag i pomalo slatkast kod mlade repe, jer kako sve više sazreva ukus postaje gorak i pomalo drvenast. Obratite pažnju i na lišće koje treba da bude sveže i svetlozelene boje.

Repu čuvajte na hladnom i mračnom mestu baš kao i krompir, a pre upotrebe je dobro operite i ogulite. Repa se može jesti u sirovom i kuvanom obliku, ali mnogi tvrde da pečena repa ima najboji ukus.

Predlozi za pripremanje repe:

  • Kuvajte je zajedno sa krompirom kad pripremate pire.
  • Naribajte je ili nasecite na tanke trakice i dodajte u svežu salatu.
  • Možete je dodati u čorbe, krem supe i gulaše baš kao i krompir.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Nećemo vam predložiti da svi vaši džemovi budu pijani, ali možete ih oživeti sa malo alkoholnih dodataka. Što da ne?! Donosimo nekoliko ukusnih predloga za džemove sa alkoholnim pićima.