Menu 

Žalfija je cenjen začin u kuhinjama širom sveta, ali i biljka koja brine o našem zdravlju. Čaj napravljen od njenih listova blagotvorno deluje kod upala grla, problema sa želucem, preteranog znojenja, … Niste ni znali koja moć leži u kutijici koju ste zanemarali na svojoj kuhinjskoj polici?

Vekovima su ljudi poštovali žalfiju, pa i sam njen latinski naziv (Salvia officinalis), znači “spasiti”. Korisna je kao negovateljica kose, ali i dobar čistač organizma.

Ona stimuliše centralni nervni sistem i probavni trakt, a može biti od pomoći i kod groznice. Kao prirodni čistač krvi, žalfija se koristi i u detoksifikacijske svrhe. Uz to je koriste i kao smirujući tonik i kod glavobolja nastalih zbog stresa i nervoze.

Pošto smanjuje lučenje znojnih žlezda upotrebljavaju je i protiv znojenja za obolele od tuberkuloze, ali i u periodu puberteta i menopauze, jer tada deluje kao nežan, ali efikasan hormonalni regulator. Žalfija čisti jetru, dobra je kod bolesti bubrega, ali i kod noćnog znojenja. Kada nije bilo pasti za zube, pored jabuke, stari narodi su desni trljali listovima žalfije, jer ih čini zdravijim i čvršćim.

By: OliBac

Mnogi su se uverili i da ova biljka fenomenalno deluje kod blagih upala grla, ispiranjem usta. Zato, ukoliko vas počne „grebati“ grlo i plašite se upale, nekoliko puta na dan „grgućite“ jači čaj žalfije, jer on jača sluzokožu  i deluje antiseptično. (Pogledajte kako ovu biljku koriste u kulinarstvu)

Zanimljivo je da su američki Indijanci koristili žalfiju u svojim ritualima pročišćavanja. Verovali su da osušeni i zapaljeni listovi ove biljke čiste dom i ljude od negativne energije. Ukoliko neko prođe kroz „sveti dim“ žalfije njegova aura će biti pročišćena.

Ovu biljku ne bi trebalo da konzumiraju trudne žene niti oboleli od epilepsije. Dojilje ga mogu piti samo ako žele povećati količinu mleka. Zanimljivo je i da će plava kosa potamniti ukoliko je operete žalfijom.

(Saznajte kako da uzgajate žalfiju i svom domu)

Piši!
Širi dalje!

11 komentara
 1. Lili

  Zalfiju je lako razmnoziti: otkinete grancicu zalfije
  i zabodete u zemlju ili u saksiju sa normalnom zemljom. Naravno redovno je polivajte u slucaju da je sada posadite.

 2. jevta

  Zamolio bih sve koji znaju gde se može naći ta sveža biljka da mi kažu jer mi trebaju njeni sveži listovi za kuvanje čaja radi gljivice kandide.

 3. Mirjana Grubor via Facebook

  ma nema dobra je za sve

 4. Živana Dubočanin Malešević via Facebook

  sve naucila napamet i vrlo je cjenim kao biljku

 5. Rada Przulj Markovic via Facebook

  godinama je koristim za ispiranje grla potopljenu grancicu u flasu rakije probajte

 6. Milan Zec via Facebook

  imali sta za mozak ako to pronadjes obogatices se

 7. Tomislav Stefanovic via Facebook

  imam je u dvoristu….

 8. Ana Krstekanic via Facebook

  DOBRA JE

 9. Zorica Jevdjovic via Facebook

  imam je u dvoristu….

 10. Snjezana Stojcevic Nikolic via Facebook

  zalfija biljka za 1000 boljki..tako se kaze u narodu

 11. Selenium Tester via Facebook

  Žalfija je uvijek imala čudan osjećaj pod prstima. Inače zdrava biljka.

Napišite komentar