Menu 

Kada pomislimo na jesen svima nam na pamet padne miris pečenog kestena koji se širi ulicama čim zakoračimo u oktobar. Pored toga što je veoma ukusan i koristan kesten pored umazanih prstića donosi i mnoga lekovita svojstva.

U prirodi raspoznajemo divlji i pitomi kesten, jestiv je samo onaj pitomi, ali su lekovita oba. Čaj od divljeg kestena  veoma blagotvorno deluje na respiratorne probleme, ublažava simptome bronhitisa i astme, potpomaže lečenje proširenih vena i celulita i upravo iz tog razloga se nalazi u sastavu mnogih krema.

Kesten je sastavljen uglavnom od skroba, ali ne sadrži gluten, pa je u poslednje vreme posebno popularna namirnnica. Poseduje relativno malo kalorija, manje masti, ali dosta minerala, vitamina i fitonurijenata. Veoma je dobar izvor dijetalnih vlakana, a ozbeđuje 8.1 g na 100g ploda, što je oko 21 odsto od preporučene dnevne doze. Poznato je da vlakna snižavaju holesterol i ograničavaju apsorpciju holesterola u crevima.

Kestenje je posebno bogato vitaminom C, koji nam je u zimskom periodu veoma važan. 100 grama kestenja sadrži neverovatnih 43 mg vitamina C što je čak 72 odsto preporučene dnevne doze.

Pored vitamina C kestenje je voma bogato folnom kiselinom, posebno važnom za trudnice i bebe. Od minerala tu su gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i cink.

Odabir i čuvanje

By: Kanko*

By: Kanko*

Kestenje je sezonska biljka koja se kod nas može naći u periodu od oktobra do decembra. Birajte veće, sveže ubrane plodove, pošto je njihov vek poprilično kratak nakon branja i važno je što pre ga upotrebiti. Kada kupujete kestenje pitajte prodavca da vam jedan razreže, ako je meso bele boje,  kesten je zdrav i svež.

Kad je u pitanju čuvanje kestenje treba tretirati više kao voće i povrće nego kao orašaste plodove. Kestenje čuvajte u frižideru.

Upotreba u ishrani

Kestenje se smatra tradicionalnom namirnicom Indijanaca, a oni su ga u davna vremena koristili kao što mi danas koristimo krompir.

Kestenje se može jesti sirovo ili termički obrađeno, u slatkim ili slanim jelima. Savršeno se slaže uz pileće i pureće meso i veoma je čest sastojak raznih punjenja za meso. Od kestenja možete raditi i ukusne krem supe kao i božanstvene poslastice, kreme, kolače pa čak i sladoled.

U narednim danima ćemo vam doneti nekoliko recepata sa kestenjem i na taj način pozdraviti dolazak jeseni.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Stana

    Samo ako se pretjera. Ali normalno da mi ljudi nemamo mjeru ni u čemu, pa ni u ishrani. Inače, meso i mliječni proizvodi debljaju više nego ijedno voće ili žitarica.

  2. Betty Gerbac

    alli deblja

Napišite komentar