Menu 

Moralna trudnoća nastaje kada tkivo unutar materice koje bi trebalo da bude fetus postane abnormalna izraslina. Iako to tkivo nije embrion, ono raste unutar materice i donosi sve simptome trudnoće. Danas vam pričamo o simptomima, prvim znakovima i posledicama koje sa sobom donosi molarna trudnoća.

Molarna trudnoća bi trebalo da se prekine čim se otkrije te da se uklone svi delovi tkiva koje može uzrokovati razne probleme u pjedinim slučajevima. Prema nekim statistikama jedna u 1,500 trudnoća je molarna.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Šta uzrokuje molarnu trudnoću?

Obično se radi o genetskom poremećaju jajašca ili spermatozoida, a postoje dve vrste molarne trudnoće:

Kompletna molarna trudnoća se dešava kada je jajašce bez genetskih informacija oplođeno. U tom slučaju tkivo se ne razvije u fetus već izrasta u abnormalnu izraslinu oblika sličnog grožđu.

Delomična molarna trudnoća nastaje kada je jajašce oplođeno sa dva spermatozoida i u tom slučaju posteljica postaje molarna izraslina. Ponekad se zna desiti da trudnoća u početku izgleda kao blizanačka, a na kraju se ispostavi da je reč o molarnoj.

Faktori koji povećavaju rizik od molarne trudnoće su:

  • Godine. Rizik od ovakve trudnoće se povećava nakon što žena napuni 35. godina.
  • Prethodne molarne trudnoće.
  • Prethodni pobačaji.
  • Ishrana siromašna karotenom. Karoten je jedan oblik vitamina Ai žene koje ne unose dovoljne količine karotena su pod većim rizikom od molarne trudnoće.

Simptomi molarne trudnoće

U većini slučajeva simptomi molarne trudnoće su identični simptomima normalne trudnoće, kao što su izostanak menstruacije, mučnine. Pored tih standardnih, molarna trudnoća uzrokuje i neke druge simptome poput:

  • Vaginalnog krvarenja.
  • Povećanja materice.
  • Učestalo povraćanje i mučninu.
  • Prve znakove hipertiroidizma što uključuje nervozu, znojenje i ubrzani rad srca.
  • Neugodan osećaj u karlici.
  • Vaginalni iscedak u obliku grožđa je uglavnom siguran znak molarne trudnoće.

Većina ovih simptoma mogu biti i znaci normalne trudnoće, višestruke trudnoće, ali i pobačaja i zato nemojte prenagliti sa zaključcima. Da li je u pitanju molarna trudnoća znaćete tek nakon obavljanja potrebnih testova putem krvi kao i vaginalnog ultrazvuka.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Rizici molarne trudnoće

Molarna trudnoća može izazvati obilno krvarenje, a najgori ishod je gestaciona trofoblastna bolest kada abnormalno tkivo nastavlja rasti čak i kad se trudnoća prekine i obavi se kiretaža. Ovakav ishod je poprilično redak.

U veoma retkim slučajevima ova bolest preraste u kancerogeno obolenje ili se nastavi širiti na ostale organe.

Kako se tretira

Molarnu trudnoću je potrebno odmah prekinuti i iz materice ukloniti sve ostatke tkiva pomoću vakuuma. Nakon obavljenog zahvata potrebno je testirati krv na svakih šest ili 12 meseci preventivno zbog trofoblastne bolesti. Isto tako veoma je važno da nakon molarne trudnoće ponovo ne zatrudnite najmanje 6-12 meseci.

Ako se pojavi trofoblastna bolest, šanse da će prerasti u rak su veoma male, ali treba da budete oprezni, slušate savete lekara i redovno odlazite na kontrole.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar