Menu 

Dečija astma je poprilično čest i neugodan problem kako za dete tako i za roditelje. Jedna od najbitnijih stvari jeste da naučite živeti sa njom, saznate sve što bi vam moglo pomoći i tome prilagodite život. Lifepress magazin vam danas donosi promene životnih navika i neke alternativne metode koji će vašem detetu poboljšati kvalitet života.

Za početak smanjite vlažnost vazduha u vašem domu. U zavisnosti od klime u kojoj živite posavetujte se sa lekarom da li je potrebno da nabavite aparat koji će vazduh u vašem domu učiniti manje vlažnim.

astma

Svake godine dobro pregledajte i proverite uređaje za hlađenje i grejanje. Redovno čistite filtere i servisirajte ih. Ako možete, na ventile klima uređaja ugradite male filtere koji vazduh održavaju čistim.

Za decu koja boluju od astme suživot sa krznenim i pernatim ljubimcima nije baš dobra opcija, ali redovno četkanje i kupanje ljubimaca može smanjiti alergijske reakcije.

Jedan od najvećih neprijatelja dece koja boluju od astme je svakako prašina i zato se trudite da je svedete na minimum. Ovo nikako nije lagan zadatak i predstavlja svakodnevni posao. Zamenite u kući neke predmete koji nepotreno kupe prašinu. Koristite zavese koje se mogu prati u mašini i često to radite. Na pod sobe vašeg deteta nipošto ne stavljajte itison od zida do zida, već manje ponjave koje mogu svakodnevno da se istresu ili kupite tepih od eko kože kojih danas ima na tržištu, a koji ne kupe prašinu. Potrebno je najmanje jednom nedeljno da detaljno očistite kuću od svh mogućih alergena.

I kad je u pitanju astma, veoma je važno da dete bude fizički aktivno. Ne dozvolite da ova bolest ograniči dete u bilo čemu. Redovna vežba može pomoći da se simptomi astme umanje, a ukoliko se astma drži pod kontrolom nema nikakvog razloga da dete ne vežba i ide na neki sport. Pored toga vežbanje će držati pod kontrolom i detetovu težinu koja može da utiče na pogoršanje astme. Pored vežbanja potrudite se da se dete zdravo hrani.

astma3

Alternativne metode

Postoji mnogo načina koji ne uključuju medikamante, a koji će uveliko olakšati vašoj deci borbu sa atmom. Za početak tu su tehnike disanja koje možete istražiti i upražnjavati sa vašom decom.Pročačkajte i potražite na internetu Buteyko i Papworth tehnike disanja kao i pranayama tehniku disanja koja se koristi u jogi.

Istraživanja su pokazala da od velikog značaja za decu obolelu od astme može imati i terapija akupunkturom koja uključuje stavljanje igala na strateška mesta na telu vašeg deteta. Najveći problem predstavlja to što bi dete trebalo biti mirno neko vreme što posebno teško pada mlađoj deci. Inače, akupunktura je bezbolna i sigurna.

Homeopatija je još jedan od načina kojima se možete okrenuti da pod kontrolu stavite astmu. Homeopatija se zalaže da se telo samo izleči uz minimalnu dozu lekova koji leče uzrok bolesti. U slučaju astme homeopatski lekovi sadrže supstance koje obično izazivaju alergijsku reakciju kao što su polen ili korov. Ipak, još uvek ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da li homeopatija zaista leči alergijsku astmu ili ne.

Biljke koje se spominju kao najbolji prirodni lekovi za satmu su ginko biloba i sušeni bršljan, ali svakako se pre upotrebe bilo koje od alternativnh metoda lečenja posavetujte sa pedijatrom koji će vam objasniti sve moguće rizike.

U narednim danima donosimo vam još alternativnih načina lečenja astme kod dece.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar