Menu 

Jeste li primetili kako se deca gotovo po pravilu razbole tokom letnjeg raspusta? Zašto je to tako i kako da se izborite sa letnjim bolestima, pročitajte do kraja i saznaćete sve što treba da znate.

Kad dođe hladnije vreme svi mi se polako pripremamo na sezonu šmrcanja, kašljanja i bolnog grla, ali leti nas dečije bolesti uglavnom uhvate nespremne, jer ih ma koliko se ponavljale iz godine u godinu nekako ne očekujemo. Leti treba da budte spremni na povećanu opasnost od stomačnih virusa, bolnog grla, opekotina od sunca i sunčanice, ali ovo prvo je svakako najčešće.

Zašto baš leto?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-sick-tired-child-image6690017

Iako bi većina pretpostavila da su stomačni virusi češći zimi kada više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i puno mogućnost prenosa zaraze je veća, nauka ima sasvim logično objašnjenje zašto stomačni virusi haraju leti.

Naime, leti više vremena provodimo napolju pa je veća izloženost suncu i bubicama. S druge strane hrana je kvarljivija leti, a bakterijama su toplo i vlažno okruženje savršeni uslovi za razmnožavanje. Tu je naravno i nemogućnost čestog pranja ruku kad smo napolju što takođe pospešuje širenje bolesti.

Najčešća letnja boljka je svakako stomačni virus uglavnom praćen povraćanjem, prolivom i u pojedinim slučajevima temperaturom. Stomačnim virusom se obično možete zaraziti putem hrane u prljavom bazenu ili jednostavno može da bude u prirodi.

Pored stomačnog virusa, leti treba obratiti pažnju na opekotine od sunca, plivačko uho, ugrize insekata i krpelje.

Kako sprečiti letnje bolesti

U slučaju ovih boljki preventiva je najbolji lek i zato obratite pažnju na mere predostrožnosti da zajedno sa klincima raspust ne biste proveli u krevetu.

  • Obavezno koristite zaštitu ood sunca, držite se hlada i izbegavajte provoditi vreme napolju sa decom kad je sunce najjače, između 11 i 16 časova.
  • Ako često odlazite na lokalne bazene onda često klincima peškirom čistite uši i pazite da su ušni kanali suvi jer veoma lako može doći do gljivične infekcije. Ako su deca sklona upalama ušiju možete im staviti i čepiće da im voda ne ulazi.
  • Da biste izbegli ujede bubica i krpelje naučite decu da se klone visoke trave i žbunja kad su napolju. Oblačite ih u garderobu svetlijih boja da biste odmah mogli primetiti bubicu. Nakon izleta u prirodi, dete pažljivo pregledajte i dobro istuširajte.
  • Kad je u pitanju stomačni virus tu vrede ona stara pravila. Pazite da je hrana čuvana na odgovarajućoj temperaturi, izbegavajte proizvode koji u sebi sadrže sirova jaja i nemojte jesti u sumnjivim restoranima i roštiljnicama. Deci često perite ruke, kad god za to imate priliku, a kad ste napolju sa sobom nosite dezinfekcijske maramice.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-kids-sit-grass-image23812807

Priručna apoteka

Da vas letnje bolesti ne bi uhvatile nespremne, neka se u vašoj kućnoj apoteci nađu sledeći lekovi sa kojima ćete moći odmah delovati.

  • Gel od aloe vere protiv opekotina.
  • Antibiotske kapi za uši koje vam je preporučio lekar.
  • Sredstvo protiv uboda komaraca i ostalih insekata.

Ako dete povraća i ima proliv povećajte unos tečnosti da ne bi dehidriralo, u tom slučaju možete mudati voćni sladoled koji će ga rashladiti i obezbediti tečnost.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar