Menu 

Ako niste tip osobe koji može da popije puno vode tokom dana ne treba previše da brinete zato što pojedine namirnice mogu sasvim kvalitetno da zamene vodu i hidratizuju organizam.

Hteli mi to priznati ili ne nije jednostavno popiti dve litre vode tokom dana, koliko nam preporučuju stručnjaci sa svih strana. Jedno istraživanje koje je nedavno sprovedeno otkrilo da čak 75 odsto Amerikanaca pati od hronične dehidracije, a opšte je poznato da nedovoljan unos tečnosti može dovesti do brojnih problema.

Čak i neki blaži oblici dehidracije mogu izazvati simptome poput glavobolje, zatvore, nervoze, zamora, vrtoglavice, suve kože, bolova u zglobovima, usporenog metabolizma, povišenog nivoa šećera, kao i pojačanu glad. Da vam se to ne bi desilo pobrinite se da tokom dana unosite dovoljno tečnosti. To ne mora biti čista vode, mogu biti čajevi, aromatizovana voda, ali i neke namirnice koje su prave letnje.

Lubenica. Sigurno je većina vas pretpostavila da se na prvom mestu ovog spiska nalazi namirnica koja je simmbol leta, a to je lubenica. Iako je po definicije povrće, svi mi slatke lubenice doživljavamo kao voće. Od lubenice možete praviti sladoled, smoothije, sokove, ali možete je jednostavno jesti.

3820717167_d5f6b8cc0b_z

Krastavci. Kad isečete krastavac jasno vam je da se on sastoji od najvećeg dela vode i zato je kao stvoren za hidratizaciju organizma. Možete ga konzumirati na mnoštvo različitih načina, uglavnom kao salate, ali možete pripremati hladne supe kao i smoothije.

Karfiol. Zahvlajujući paleo načinu ishrane koja je za kratko vreme stekla veliku popularnost u celom svetu i karfiol je na neki način dospeo u žižu, jer se on veoma često koristi u paleo receptima. Od njega možete pripremati bezglutensku koru za pizzu, možete ga koristiti kao zamenu za rižu, ali ga možete koristiti i na neke stare, dobro proverene načine (supe, variva, pire).

Grejpfrut. Iako svo citrusno voće zaslužuje svoje mesto na ovoj listi, grejpfrut je ipak nešto posebniji. Veoma je bogat elektrolitima poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma za koje je poznato da su veoma važni kad je dehidracija u pitanju.

16778047301_b6c73afd82_z

Jagode. Sezona im je već prošla, ali jednostavno nismo mogli da ih izostavimo. Jagode sadrže čak 91 odsto vode, što je više od bilo kog drugog bobičastog voća. Važno je daih koristite u svežem obliku, džemovi i kolači se u ovom slučaju ne važe.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar